Udělejte si skvělé hnojivo z obyčejného plevele. Zároveň funguje i jako postřik proti mnoha škůdcům

Zahrada 07. června 2018 | 08:47 — Šárka Vondráčková
Plevel roste na každé zahradě. A obvykle končí v kompostu nebo také v bioodpadu. Ale tušili jste, že si z něj můžete vyrobit skvělé ekologické hnojivo?
Další 3 fotografie v galerii
Rostliny, které běžně vyhazujete jako plevel, jsou nabité živinami / Shutterstock

Přihnojuj. Zlaté pravidlo každého zahradníka a pěstitele. Především při pěstování zeleniny nebo bylinek v nádobách nebo v půdě, která je méně bohatá na živiny, se vyplatí přihnojovat. Samozřejmě, že to jde bez chemie! Stačí se podívat kolem sebe. Příroda nám totiž mnohdy poskytuje vše, co potřebujeme. Stačí jen vědět.

Základem je kopřiva

Základem tohoto hnojiva, kterému se říká také jícha, je rostlina, která bývá nejrozšířenějším plevelem, ale na druhou stranu je doslova nabitá důležitými látkami. Je to obyčejná kopřiva. Ta obsahuje železo, vápník, vitamin B2 a C, stopové prvky, kyselinu křemičitou a další potřebné živiny. Vedle kopřivy patří k další výživné rostlině kostival lékařský, ve kterém nalezneme slizové látky, třísloviny, v listech pak draslík, fosfor, vápník, vitaminy A, B12 a C.

Další vhodné byliny

Použít také můžete listy i květy vratiče obecného, přesličku rolní či bršlici kozí nohu. O této bylince, která je velmi účinná, a hlavně i chutná, jsme více psali zde. Dalšími rostlinami vhodnými pro výrobu jíchy je pampeliška, pelyněk, kapradiny, routa vonná, černý bez, kozlík lékařský, heřmánek, měsíček, řebříček či listy rebarbory. Rozhodně však do jíchy nedávejte rostliny se zralými semeny, protože by se vám dále mohly rozrůstat po zahradě.

Trvá to 2 - 3 týdny

Pokud jste si natrhali všechny potřebné rostliny pro vaše hnojivo, najděte si ještě vhodnou nádobu. Může být z plastu, dřeva či kameniny. Nikdy ke kvašení nepoužíváme kovovou nádobu. Jednak by mohla zkorodovat a jednak by se mohly objevit různé chemické reakce. Ideální je, pokud rostlinky nasekáte na kousky. Urychlíte tím proces kvašení. Do nádoby pak dejte do ¾ kousky rostlin a zalijte je dešťovou vodou. Pokud ji nemáte, může posloužit odstátá voda z kohoutku. Nádobu pak nechejte nezakrytou kvasit 2 - 3 týdny a občas její obsah promíchejte. Vzhledem k tomu že zákvas uvolňuje nepříjemný zápach, je lepší umístit nádobu někam do ústraní.

Tmavá tekutina

To, že je jícha hotova, poznáte podle toho, že vám rostliny přestanou kvasit a bublat a získají tmavou barvu. Kousky rostlin se z velké části sice rozpustí, ale přesto směs ještě přeceďte. Vyluhované rostliny můžeme využít jako mulč nebo přidat do kompostu. Hotovou jíchu pak můžete zakrýt.

Dva v jednom

Rostliny pro zákvas můžete libovolně míchat a experimentovat s nimi. Mimo výborného hnojiva totiž získáte i skvělé postřiky proti různým škůdcům, plísním apod. Pro pravidelné hnojení 1x měsíčně si nařeďte jíchu s vodou v poměru 1:9. Pro týdenní hnojení v poměru 1:50. Neředěnou jíchu z kopřivy můžete použíti také jako postřik proti mšicím. Zákvasem z vratiče obecného, který řeďte s vodou v poměru 1:3, můžete preventivně stříkat jabloně proti padlí. 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Láska, které nikdo nepřál: Charles a Camilla slaví 20 let manželství. Silný příběh dvou lidí, který fascinuje svět

Letničky, které nepřestanou kvést: Tipy a inspirace na...

Rozhodujete se, jakého psa si pořídit? Přehled psích plemen...

Dopřejte dracéně nyní správnou péči, díky které celý...

Co s vařenými vejci po Velikonocích? Připravte z nich chutné...

Kopřiva není jen obyčejný plevel. Přírodní poklad plný...

Nevylévejte vodu po vaření vajec. Zázračná tekutina plná...

Zavřít reklamu