Je čas švestek. Víte, kdy je správný čas na jejich sklizeň?
Slivoň švestka je oblíbené ovoce pozdního léta. Existuje řada odrůd a forem, které se od sebe liší dobou zrání, velikostí a tvarem, barvou a chutí. A hlavně - švestky nejsou příliš náročné na pěstování a kromě báječné chuti se mohou pochlubit i léčivými schopnostmi, hlavně detoxikačními. Ale je potřeba vystihnout jejich čas.
První signál
Švestky dozrávají od začátku července do září. Plody nechejte na stromech zrát co možná nejdéle, protože jinak špatně dozrávají, a hlavně nemají tu správnou švestkovou chuť. Správně zralé švestky jsou sladké, pevné, ale měkké. A úplně prvním signálem, že jsou zralé tak akorát, je skutečnost, že začínají opadávat.
Můžete třepat
Pokud tedy nastal jejich čas, natáhněte plachty a opatrně setřeste ze stromu úrodu. Zbytek můžete otrhat nebo lehce shrabat pomocí hrablí. Čerstvě natrhané švestky mají bělavý povrch. Výhodou tohoto ovoce je, že se k domácímu použití dají využít i přezrálé a trochu ovadlé plody.
Řez po sklizni
Stromy nezapomeňte po sklizni ošetřit a prořezat. Švestky totiž mají sklon zahušťovat korunu, proto je dobré u stromů s krátkými přírůstky odřezat kosterní větve, které rostou blízko u sebe. Ty totiž brání přístupu světla, které je důležité pro dozrávání plodů. Rány větší než 1 cm pak nezapomeňte ošetřit stromovým balzámem. Pokud nevíte, které stromy v létě ještě potřebují prořezat, psali jsme o tom zde.
Zásobárna minerálů
Švestky čerstvé i sušené obsahují vitaminy A, B a E, vápník, hořčík, draslík, měď, fosfor, zinek, železo, bor, síru a další látky. Kromě toho mají detoxikační účinky, a to díky nerozpustné a rozpustné vláknině. Jsou tedy skvělým pomocníkem proti zácpě. Rozpustná vláknina v žaludku snižuje kyselost, navozuje pocit plnosti a snižuje vstřebávání tuků. Švestky navíc upravují krevní tlak, pozitivně ovlivňují látkovou výměnu, posilují nervy a zlepšují paměť. Můžete si s nimi také dát třídenní detoxikační kůru. Tři dny jezte jenom švestky v jakémkoliv množství a k nim popíjejte 2 litry vlažné vody.