Kdo si v únoru předpěstuje zeleninu, začne sklízet dříve než ostatní
Vyběhnout v létě na zahradu, odskočit si do skleníku nebo jen balkon či na terasu pro čerstvou zeleninu má své kouzlo, ale musíte se pomalu začít starat.
Příprava zeleninové sadby
Možná jste si z minulé sezony nechali semínka oblíbených odrůd. Pokud ne, máte ještě čas si prolistovat patřičnou literaturu nebo podívat se na internet, co byste si letos mohli vypěstovat. Druhů je bezpočet, záleží na vaší preferované chuti nebo můžete zkusit experimentovat.
Například odrůda cherry rajčat přezdívaná bajaja slibuje až několik set chutných plodů na každé rostlině. Přitom pěstovat je můžete i ve velkém květináči na balkoně.
Není půda jako půda
Jelikož jsou semenáčky citlivé na nadměrný obsah živin, doporučujeme pořídit si substrát upravený pro předpěstování rostlin, který má snížený obsah solí. Ideální je sadit do multiplat neboli sadbovačů, s rostlinami se později mnohem snáz manipuluje. Povrch substrátu můžete posypat pískem nebo perlitem, které omezují růst řas. Výsev zalévejte nebo roste měkkou vodou, nejlépe dešťovou nebo odstátou.
Aby se rostlinky nevytahovaly
Když se začnou rostlinky objevovat na povrchu, přeneste je do chladnější místnosti, aby se zbytečně nevytahovaly. Jakmile se u rostlinek objeví děložní lístky nebo první pravé listy, můžete do zálivky přidat fungicidní přípravek, který zamezí padání jejich klíčků.
Teprve když narostou další lístky, můžete začít přihnojovat. Rostliny by neměly být vystaveny přímému slunci, máte-li je v pařeništi nebo ve skleníku, je třeba mít zastíněná skla nebo nádoby překrýt netkanou textilií tak, aby se nedotýkala samotných rostlin.
Pokud na jaře budete sazenice přesazovat ven, pár dnů jim ještě o pár stupňů snižte teplotu a omezte zálivku, abyste je otužili a připravili na venkovní růst. V únoru pomalu začíná zahrádkářům sezona. Na co dalšího byste neměli zapomenout?