Zaštipujete na jaře jehličnany? Vyrobte si z výhonků skvělý sirup
To je neklamnou známkou toho, že je jednak možné jehličnany podle pravidel zaštipovat, a také je to skvělá příležitost pro ty, kdo rádi využívají darů přírody k tomu, aby si připravili něco dobrého a zároveň zdravého. Právě zaštípnuté konce jehličnanů jsou totiž vynikající pro přípravu léčivého sirupu. Než se však pustíte do výroby této zdravé dobroty, myslete na to, že je třeba se stromy správně pracovat.
Aby vám jehličnan nepřerostl přes hlavu
Pokud chcete váš jehličnan z jakéhokoliv důvodu omezit v růstu, dělá se to právě na jaře, kdy začnou růst nové výhonky neboli prýty. Ty se zaštipují opatrně rukama, protože nůžkami byste mohli poškodit jehličí, což není žádoucí. Výhonky zkracujte v jedné třetině až polovině jejich délky. Takto lze omezit růst všech druhů jehličnanů. Neporostou tak do nežádoucí výšky či šířky, naopak se ale krásně zahustí.
Sbírejte jen mladé výhonky
Pokud se rozhodnete vyzkoušet zdravotní účinky smrku, využijte výhradně mladé jarní výhonky, které sbírejte do papírové či plátěné tašky, případně košíku, v igelitce hrozí zapaření. Výhodou smrkového jehličí je, že u něj nejsou zaznamenány žádné kontraindikace, a tudíž sirup mohou užívat všichni členové domácnosti. Smrkové výhonky si můžete například nasušit a při nachlazení spařit a inhalovat. K přímému užití je vhodný smrkový sirup.
Smrkový sirup s bylinkami
Při výrobě smrkového sirupu s bylinkami doporučujeme přípravu za studena. Postup je jednoduchý. Nasbírejte několik hrstí mladých smrkových výhonků, jitrocelové listí, květy pampelišek a sedmikrásek, které doplňují a zesilují účinky smrkového sirupu. Ve větším hrnci krátce převaříme vodu, abychom ho sterilizovali. Po vysušení do něj vkládáme střídavě vrstvy smrkových výhonků a bylin proložených plátky dobře umytých či bio citronů a silnější vrstvou krystalového cukru. Cukrem nešetřete, působí jako přírodní konzervant. Cukr bude také poslední vrstvou.
Do čaje i na limonádu
Byliny můžete zatížit talířem a například zavařovací sklenicí naplněnou vodou. Přikryjte poklicí, uložte například na chodbu a nechejte pracovat alespoň tři týdny, klidně i déle. Poté přeceďte přes síto a následně přes plátno, důkladně vymačkejte a nalijete do sterilizovaných lahví. Uchovávejte v chladu a temnu, po otevření nejlépe v lednici.
Sirup užíváme po lžičkách nebo po rozředění jako šťávu. Ovšem pouze při nachlazení, nikoliv denně jako náhražku běžného sirupu. Pokud byste chtěli vyzkoušet další zdravotní bombu, kterou si můžete vyrobit v kterémkoliv ročním období, zkuste si připravit česnekový sirup.