Pokud chcete mít bohatou a chutnou úrodu rajčat, je třeba dodržet několik pravidel

Zahrada 22. dubna 2020 | 08:45 — Helena Malá
Rajčata pěstuje na zahradě hodně lidí a mnozí mají dojem, že je to hračka a že vlastně jejich pěstování nevyžaduje prakticky žádné znalosti. Není to ale tak úplně pravda. Pokud si chcete zajistit bohatou a chutnou úrodu, je třeba dodržet několik pravidel.
Další 3 fotografie v galerii
Pro bohatou a chutnou úrodu rajčat je třeba něco udělat, bez péče to nepůjde / Depositphotos

Především nic neuspěchejte a rajčata vysaďte na záhon až po zmrzlých mužích, tedy ve druhé polovině května. Rajčata jsou totiž citlivá na mráz a pokud by klesly teploty příliš nízko, nemusely by sazenice přežít. 

Co se týká samotné výsadby, spon mezi jednotlivými rostlinkami by měl být okolo 80 centimetrů v řadě, mezi řadami pak přibližně 100 centimetrů. U odrůd s menšími rajčaty (datlová) lze ubrat, u masitých odrůd určených k vaření zase můžete pro změnu přidat.

Sazenice musíte ostříhat

Než dáte sazenice do země, ostříhejte všechny listy s výjimkou vršku, který bude čnít ze země ven. Rajče i s celým kořenovým balem položte do brázdy a opatrně přihrnujte tak, abyste jej nezlomili. Musíte stonek v dolní části podsypat, protože kořenový bal je silnější, takže tu vznikne mezera. A nápor hlíny by stonek nevydržel.

Rajče přihrňte, zeminu trochu udusejte a prolijte. Později dejte k rajčatům tyčky, po kterých povedete rostliny nahoru. Kovové spirály jsou pohodlné, protože nepotřebujete provázky ani kolíky k přichycení rostlin. Ale pohybem, kterým rajče do spirály zastrkáváte, jej můžete zlomit. Na to je potřeba vždy myslet.

Zálivka, vylamování a hnojení

Rajčata pravidelně zalévejte a také vylamujte postranní výhony, které rostou nad každým listem. Vylamování je potřeba dělat jednou za 2 – 3 dny (během růstu rostliny – později už tak často ne). Výhony totiž rostlinu jen zahušťují a berou jí sílu potřebnou pro kvetení a tvorbu plodů.

Výjimkou jsou samozřejmě keříková rajčata, která se nevylamují – ale ta jsou k tomu vyšlechtěná. Běžné tyčkové rajče musí mít jeden, maximálně dva výhony – ale v tom případě musejí být rajčata opravdu dobře živená organickým hnojivem v podobě slepičinců, hnoje nebo exkrementů jiného dobytka.

Rajčata postupně vylamujte a veďte po opěrné tyči nahoru. Spodní listy postupně odstraňujte, aby k plodům mohlo světlo. A také aby bylo méně materiálu napadnutelného plísní. Proti plísni je lépe stříkat preventivně, roztokem s obsahem mědi. Postupujte podle návodu na balení.

Kdy zastavit růst rajčete

Jakmile rajčatům naroste 5 – 7 pater květů, rostlinky zastřihněte. Více pater totiž v našich podmínkách nedozraje. A rajče je liána, roste pořád dál a dál. V chladnějších a vyšších oblastech stačí čtyři patra, v teplejších nížinách těch 6 – 7. Stále vylamujte postranní výhony, které se mnohdy opakují, tedy vyrostou i nad tím listem, který jste už jednou vylomili.

Mulčování, sklizeň rajčat

Rajčata sklízejte postupně. Pokud chcete zavařovat, nechejte rajčata na keřích co nejdéle. Jakmile hrozí velké bouřky a kroupy, otrhejte z rajčat všechna oranžová rajčata a dejte je do přepravek nebo do lísek. Pak je vystavujte na sluníčko, aby dozrála do konzumní zralosti (nesmíte je nechat ve tmě).

Rajčatům se dobře daří, když je hlína okolo nich zamulčovaná, tedy pokrytá vrstvou organické hmoty, která jednak drží v hlíně více vláhy a jednak udržuje v noci v hlíně více tepla. Rajčata zalévejte pravidelně a nejlépe podmokem, aby se voda nedostala do kontaktu s nadzemní částí rostliny. Tím snížíte útoky plísní na rostliny.

Pravidelná zálivka znamená zalévání jednou za 3 – 4 dny, podle toho, jak moc jste zalévali naposled. Pokud si mezi řádky rajčat uděláte korýtka, můžete podmokem napustit i pěticentimetrovou vrstvu vody, která se bude postupně vsakovat. Takovéto zalití vydrží i 4 dny. Rajčata musejí být stále ve vlhké zemi, jinak při sebemenším dešti popraskají (dužnina nabobtná, ale suchem tužší slupka se neroztáhne a praskne).

Choroby a škůdci rajčat

Pokud vám rajčata napadnou například mšice, stříkejte rostlinu výhradně biologickým postřikem na bázi oleje. Lze ho koupit již připravený anebo namíchat doma. K tomu budete potřebovat tyto ingredience:

  • 5 litrů teplé vody
  • 50 ml oleje
  • 3 prášky do pečiva

Řádně rozmíchejte a postříkejte rostliny, zejména zespod, kde se mšice objevují nejčastěji. Hmyz se udusí. Postřik je nutné asi 2 – 3x opakovat, a to po asi 7 – 10 dnech.

V případě plísní už jme zmínili měďnaté postřiky, z počátku je použijte i preventivně (vždy podle návodu na balení).

Před prvním mrazem rajčata skliďte

Jakmile se v září přiblíží první mrazíky, je nutné rajčata už zlikvidovat. Oberte všechny plody a oranžové a žluté dejte do přepravek, zelená rajčata uložte do sklenic. A vystavte je na sluníčko, lze i doma za oknem nebo na balkoně. Zelená rajčata ve sklenicích postupně dozrají, budete je jíst ještě i v listopadu. A když budou mít dost světla, budou stále chutnat lépe než rajčata ze supermarketu.

Jen je nutné sklizená rajčata občas prohlédnout, zda některé neplesniví. Pokud ale byly rostliny napadeny plísní, nemá toto skladování většinou smysl, rajčata časem onemocní také. Někdy je ale dobré to otestovat – rozhodující je míra napadení mateřské rostliny. O tom, jak moc jsou rajčata zdravá, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu