Okapy čistěte dvakrát do roka. Jen tak budou dobře fungovat a žádný déšť vás nezaskočí

Dům 04. července 2020 | 11:06 — Helena Malá
Okapový systém je velice důležitý prvek střešní konstrukce, který má zajišťovat odvod vody z celé střechy. Pokud se o něj nestaráte a necháte okapy zanést tlejícím listím, každý větší déšť bude pohromou.
Další 3 fotografie v galerii
Zanesený okap může na domě napáchat velké škody / coppermountainpainting.com

Aby okapy správně fungovaly, je nutné provádět jejich údržbu. Okapy je potřeba pravidelně čistit a také natírat ochranným nátěrem, který prodlužuje životnost celého systému.

Jednou až dvakrát ročně

Okapy je vhodné důkladně vyčistit jednou až dvakrát do roka, dle potřeby. Pokud je okapový systém zanesený či jiným způsobem nefunkční, riskujete vytopení interiérů domu, devastaci střešní římsy a fasády, ale i poškození samotného okapu. Opravy pak spolknou nemalé peníze. Vyplatí se proto na údržbu okapů myslet včas.

Největším postrachem všech okapů je padající listí. Kvůli němu reznou a ucpávají se. Vyhnout se těmto nepříjemnostem je přitom velice snadné – stačí okap občas vyčistit. Ideální je provádět údržbu okapů na jaře a na podzim, ale kllidně e můžete do  práce pustit i nyní.

Mechanická očista

Pokud nemáte okapy příliš vysoko, můžete je vyčistit sami. Stačí si vzít na pomoc žebřík a nějakou lopatku nebo smetáček, kterými nečistoty odstraníte. Mějte po ruce také kbelík, ať máte posbírané nečistoty kam dávat. Jakmile z okapu vyberete největší špínu, propláchněte jej ještě vodou z hadice. Tato metoda je sice časově a fyzicky nejnáročnější, ale nebude vás stát ani korunu. U běžného rodinného domku zabere 2 až 3 hodiny.

Čisticí nástavec

Ruční čištění si můžete usnadnit, a to díky speciálnímu čističi okapů. Tato pomůcka má na jednom konci škrabku a na druhém smetáček. Čistič lze namontovat na teleskopickou tyč, případně násadu od koštěte. Podobný čistič si můžete vyrobit i z dřevěného prkna. Musíte však desku vyřezat do potřebného tvaru, aby se hezky vešla do vašeho okapu.

Pokud se rozhodnete čistič koupit, vyjde vás na několik stovek, kvalitnější sada pak stojí asi 1 500 korun. Některé výrobky umožňují nastavení pracovního úhlu, díky čemuž se dostanete i do hůře přístupných míst. Někdy lze na čističe napojit i zahradní hadici na propláchnutí okapu.

Odborná firma

Poud máte okapy příliš vysoko nebo se na jejich čištění zkrátka necítíte, můžete si na to pozvat i odbornou firmu. Musíte ale počítat s tím, že sáhnete hlouběji do kapsy. Ceny firem jsou samozřejmě různé, ale obvykle se základní hodinová sazba pohybuje kolem 400 korun za hodinu. Za běžný metr vyčištění okapu si pak profesionálové berou většinou od 40 korun, záleží vždy na okolnostech a podmínkách.

Investujte do prevence

Pokud si chcete práci s čištěním okapů co nejvíce usnadnit, pouvažujte o pořízení ochranných mřížek či sítí do okapů. Tyto prvky upevníte přes okap a nečistoty přes ně nepropadnou na dno žlabu. Listí z mřížky vítr jednoduše sfoukne. Voda přes ochranné mřížky přitom pronikne zcela bez problémů. O tom, jak na dům vybrat správné okapy, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu