Důvody, proč vaše kočka odmítá používat kočičí toaletu a jejich řešení

Mazlíčci 19. září 2020 | 10:10 — Helena Malá
Pokud vaše kočka z ničeho nic přestala používat kočičí záchod, nemusíte hned propadat panice. S největší pravděpodobností to má nějaký zřejmý důvod. A to i v případě, že kočka začala svou potřebu vykonávat na jiném místě v domě.
Další 3 fotografie v galerii
Některé kočky mají rády otevřené, jiné zase uzavřené toalety / Pixabay

Kočky jsou od přírody velmi čistotná zvířata, navíc jsou poměrně učenlivé, takže naučit je chodit na kočičí záchod nebývá nijak extra složité. Ale co dělat, když se najednou kočka své toaletě vyhýbá a raději vykonává potřebu někde jinde v bytě? V prvé řadě se snažte odhalit důvod, proč tak činí. A pak vyzkoušejte některou z možností, jak to řešit. Možná vám pomůže následující seznam nejběžnějších příčin a několik variant řešení, které stojí za pokus:

Špinavá kočičí toaleta

Kočkám vadí špinavý a zapáchající záchod. Jednoduše pak znečištěnou toaletu přestanou používat. 

Musíte proto po každém použití toalety lopatkou odstranit trus a hrudky moči. Jednou týdně je třeba celkově vyčistit i se stelivem.

Příliš mnoho dezinfekce

Zamyslete se i nad tím, čím kočičí  toaletu umýváte. Používání silně aromatizovaných deodorantů či dezinfekčních prostředků se silnou vůní může kočku s citlivým čichem odradit od používání toalety.

Používejte jemný saponát a horkou vodu nebo dezinfekční prostředek určený přímo pro čištění kočičí toalety. Pokud se kočka teprve učí používat toaletu, potřebuje si na toto místo pro venčení zvyknout, příliš časté čištění může tuto asociaci oslabit.

Změna steliva 

Někdy kočka začne svou toaletu ignorovat i proto, že je v ní nový typ steliva. Nebo proto, že jí naopak stelivo přestalo vyhovovat. Například pelety z tvrdého dřeva mohou být přijatelné pro koťata, ale jak kočka nabírá na hmotnosti, může pro ní být tento tvrdý povrch nepříjemný.

Kočky preferují jemnozrnnou výstelku toalety s konzistencí písku a bez deodorantu či vůně. Pokud chcete změnit používaný typ, postupně během týdne přimíchávejte do staré výstelky novou a sledujte reakci kočky.

Špatné místo

I špatné umístění kočičího záchodu může za to, že ji vaše kočka nechce používat. Kočky preferují klidné místo, kde je nic a nikdo neruší. Pokud je kočičí toaleta na místě přístupném psům, dětem či jiným kočkám, může se kočka při jejím používání cítit příliš zranitelná. Místo toho si raději najde nějaké bezpečnější místo, například za televizí. Kočky také mohou odmítat používat toaletu, pokud se nachází vedle hlučné pračky nebo sušičky.

Umístěte toaletu do tichého koutu, kde má kočka výhled jen jedním až dvěma směry, to je lepší než otevřený výhled nebo umístění na chodbě. A pozor! Kočky nemají rády ani toaletu poblíž svých misek s žrádlem.

Nevhodný typ kočičího záchodu

Kočky jsou velké individuality a zatímco některé dávají přednost bezpečí kryté toalety, jiné zase upřednostňují otevřenou toaletu, která poskytuje více možností k úniku.

Pokud běžně používáte otevřenou toaletu, možná by stálo za to pořídit toaletu s víkem. Platí to i naopak. Nezbytné soukromí může zajistit krabice s vyříznutou jednou stěnou či pečlivé rozmístění kytek. Některé kryté toalety mají dvířka, která mohou pro nejistou kočku představovat až příliš velkou překážku.

Pokud nic nepomůže, obraťte se na veterináře. Společně určitě najdete nejvhodnější řešení. A pokud vám doma začala kočka značkovat a navíte, co s tím, přečtěte si náš článek zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu