Jak vybrat správné prkénko, které bude na vaši toaletu perfektně sedět

Dům 29. září 2020 | 16:07 — Helena Malá
Snad každý považuje za samozřejmost, že toaletní mísa má plastové či dřevěné prkénko, díky kterému je užívání WC podstatně komfortnější. Jenže čas od času se může rozbít a vás pak čeká pořízení nového. Zní to snadno, ale zas tak jednoduché to není. Každý záchod je trochu jiný a prkének je nepřeberné množství.
Další 3 fotografie v galerii
Rozbité sedátko na WC stačí jen vyměnit / Depositphotos

Kdo někdy sháněl nové prkénko na WC bez řádné přípravy, moc dobře ví, jak je složité sehnat takové, které na vaší toaletu bude perfektně sedět. Pokud tedy nechcete mít doma celou sérii nevhodných toaletních prkének, dobře se na nákup přichystejte. Poradíme vám, na co se zaměřit.

Bez metru se neobejdete

Mezi nejčastěji problémy při pořizování prkénka patří to, že nebude přesně kopírovat tvar keramiky. Nepříjemné je také zjištění, že prkénko na mísu nelze nainstalovat kvůli neodpovídající rozteči šroubů. Někdy zase vyberete prkénko, které je nestabilní a když jej chcete opřít o nádržku, bez přidržování padá. Než tedy vyrazíte do obchodu, vezměte si metr a pořádně vše změřte. Vyhnete se tak mnoha potížím.

Jak zjistit rozměr prkénka

Zaměřte se na rozteč mezi šrouby neboli osovou vzdálenost otvorů v keramice. Dále změřte vnější rozměry toalety (šířku i délku) a nezapomeňte na vnitřní rozměry (opět šířku i délku). Poslední důležitý parametr tvoří celková délka od osové vzdálenosti po nejdelší bod prkénka.

Rozměry jsou sice klíčové, ale i tak se může stát, že si domů přinesete prkénko, které na mísu nesedí. Důvodem je trochu jiný tvar. Vyplatí se proto sedací otvor obkreslit na balicí papír a v obchodě  pak vybírat nejen podle naměřených parametrů, ale i podle obkreslené šablony.

U klozetů typu kombi (WC s viditelnou nádržkou na vodu) si navíc změřte vzdálenost od otvorů v keramice ke svislici spuštěné od horní hrany nádržky. Pamatujte na to, že nádržka bývá především u keramických typů v horní části širší a může se stát, že prkénko nebude držet ve zvednuté poloze.

Materiál

Pokud chcete kvalitní prkénko, je nutné také hledět na materiál. Prakticky můžete narazit na pět různých materiálů a každý má své výhody i nevýhody.

  • Plast – jde o nejlevnější variantu. Tato prkénka jsou lehká a musíte počítat s tím, že mohou poměrně snadno prasknout. 
  • Duroplast – za prkénko z duroplastu už zaplatíte více peněz, ale získáte za to stabilní a bytelný materiál. Má antibakteriální úpravu. Jen je dobré toto prkénko opatřit brzdami, které ztlumí při sklápění náraz.
  • Polyresin – jedná se o výborný materiál,což se odráží na jeho ceně. Prkénka z tohoto materiálu působí elegantně a můžete si být jisti, že materiál už něco vydrží.
  • Polypropylen – i polypropylen se řadí mezi kvalitní a hlavně odolné materiály. Prkénko vás nebude studit, což mnozí jistě ocení. Sáhnete si ale hlouběji do kapsy.
  • Dřevovláknité desky z MDF – jde o levnější variantu. Velkou výhodou těchto prkének je, že nechladí, takže jsou příjemná. Jsou potažena fólií, splňují tak hygienické požadavky. Nevýhodou tohoto materiálu ale je, že není příliš odolný proti vlhkosti. O tom, jak si doma vyrobit vlastní WC blok, jsme psali zde.
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu