Zahřát vás v chladném počasí nemusí jen horký čaj. Vyzkoušejte tyto potraviny

Ostatní 17. října 2020 | 13:34 — Klára Sanders
Teploty stále více klesají a kromě hřejivého oblečení je dobré se zahřát i zevnitř. Existují totiž takzvané zahřívací potraviny, jejichž konzumací pomáháme tělu, aby se prohřálo, posílilo a zpevnilo.
Další 2 fotografie v galerii
V každé domácnosti by se s příchodem podzimu měl neustále nacházet zázvor / Pixabay

Tradiční čínská medicína rozděluje veškeré potraviny na zahřívací, ochlazující a s neutrálním účinkem. Dobrým ukazatelem je, kde a kdy daná potravina vyrostla. Čím více slunce se jí dostávalo, tím více vody obsahuje, a to při její konzumaci vede k efektu ochlazení. Proto je dobré se v těchto měsících zaměřit spíše na potraviny, které nás zahřejí.

Skořice

Toto oblíbené voňavé koření je v chladných dnech také velmi opěvované. Dokáže totiž silně prohřát a prokrvit pokožku, a to nejen preventivně, ale i při prochladnutí. Kromě své úžasné vůně má obrovskou výhodu v tom, že ji lze přidat téměř do jakéhokoliv sladkého pokrmu, jogurtu, nápoje, ale třeba i do omáčky. 

Zázvor

V každé domácnosti by se s příchodem podzimu měl neustále nacházet zázvor, a to až do konce jara. Nejenže vám pomůže při nachlazení, ale příjemně prohřeje celé tělo, a to dokonce i když ho budete konzumovat za studena. Přidat jej můžete do jakéhokoliv bylinkového čaje, nebo ho nechat vyluhovat s citronem a přidat med. Dopřát si ho ale můžete i v podobě domácích bonbonů, sušeného zázvoru nebo zázvorových sušenek.

Pohanka

Chuťově velmi neobvyklá obilovina, která je vhodná i při celiakii a alergii na lepek, jelikož je přirozeně bezlepková. Do těla přináší novou energii a je silně prohřívací, lehce stravitelnou potravinou, která by se v zimním období měla konzumovat alespoň 3x do měsíce.

Zahřívací koření

I koření patří k významným zahřívacím pochutinám. Nejvíce v těle zatopí například chilli, pepř, kurkuma, bazalka, oregano, rozmarýna, ale i hřebíček nebo vanilka.

Bylinkový čaj

Zkuste si připravit směs přímo na podzimní a zimní zahřátí. Můžete si ji dokonce vytvořit doma z květu heřmánku, maliníkového listu, lipového květu a čerstvých nebo sušených šípků. Přidat si do čaje můžete i zázvor a citron, ale nikdy ne do vařícího nápoje – zbytečně byste se ochudili o spoustu vitaminů. Oslaďte lžičkou medu a jako třešničku na dortu navrch nasypte špetku muškátového oříšku.

Kterým potravinám je lepší se v chladném počasí vyhnout?

Často si v chladných dnech dopřejete šálek horké kávy? Pokud na něj máte chuť, dobře, ale pokud očekáváte, že vás zahřeje, jste na omylu. Dejte si raději bylinkový čaj se zázvorem. Stejně tak vás ochladí ovocné šťávy, lesní plody, rajčata, meloun nebo okurky. Psali jsme také: Nasbírejte si při podzimní procházce šípky. Jsou malým zázrakem přírodní medicíny

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu