Recept na dýňovou polévku s pórkem a pomerančovou šťávou podle šéfkuchaře Romana Pauluse
Vaření a pečení z dýně je doslova radost. Existuje tolik možných způsobů, jak ve slané i sladké podobě dýně podávat. Navíc se dají také zavařovat a kompot z nich chutná naprosto dokonale. V poslední době jsou v restauracích velmi populární zejména dýňové polévky.
Pokud patříte mezi jejich fanoušky a krémové polévky z dýně sami vaříte, pak rozhodně vyzkoušejte tento recept Romana Pauluse, který dýchá exotikou. Kombinace kokosového mléka, pórku, pomerančové šťávy a zázvoru je pro někoho možná neobvyklá, ale věřte, že výsledná chuť je naprosto lahodná, vyvážená a jedinečná.
Suroviny na dýňovou polévku
Na přípravu dýňové polévky podle šéfkuchaře Romana Pauluse si připravte následující suroviny.
Ingredience
- cca 1 kg dýně hokaido (případně máslová)
- 100 g másla
- 80 g tekutého medu
- dýňový olej (případně olej olivový)
- 2 šalotky
- bílá část pórku
- 1,5 l kuřecího vývaru (případně zeleninový vývar)
- 250 ml kokosového mléka
- 100 ml smetany ke šlehání (případně sladké méně tučné smetany na vaření)
- 250 ml pomerančové šťávy
- 80 g zázvoru (lze nahradit 1 PL sušeného zázvoru)
- 10 až 15 tobolek kardamomu
- 2 polévkové lžíce koriandrových semínek (případně mletá koriandrová semínka)
- špetka skořice
- sůl
Na ozdobení
- dýňová semínka
- lístky čerstvého koriandru
- dýňový olej
- krutonky
Postup přípravy
Krok 1: Hokaido dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Výhodou tohoto druhu dýně je fakt, že ji nemusíte loupat, je to však na vás. Pokud má slupka defekty, oloupejte ji. Nakonec dýni nakrájejte na podobně velké kostky.
TIP: Dýňová semínka nevyhazujte! Můžete si z nich udělat spousty lahodných pokrmů, navíc jsou považována za jednu se superpotravin.
Krok 2: Nakrájenou dýni dejte do pekáče, přidejte rozpuštěné máslo, med, kardamon, koriandr, pokapejte dýňovým olejem, osolte a přidejte špetku skořice. Pečte na 180 stupňů do změknutí, cca 40 minut (podle toho, jak velké kusy jste nakrájeli).
TIP: Takto připravenou dýni můžete použít i jako skvělou přílohu k pokrmům z masa.
Krok 3: Mezitím, co se dýně peče, si připravte základ na polévku. V hrnci rozpusťte 3 lžíce olivového oleje a 1 lžíci másla (také můžete použít ghí). Až se tuk rozpustí, přidejte na kostičky nakrájený zázvor, nakrájenou šalotku, pórek nakrájený na kolečka. Za stálého míchání nechejte tyto ingredience cca 10 minut rozvonět. Odstavte.
Krok 4: Do základu přidejte pečenou dýni a všechnu šťávu, která se vypekla. Znovu restujte zhruba 10 minut, aby se všechny chutě spojily. Poté přidejte vývar a vše provařte alespoň 25 minut.
Krok 5: Až bude bude polévka provařená, přidejte kokosové mléko, smetanu ke šlehání či na vaření a pomerančovou šťávu (klidně i s kousky dužiny). Nechejte projít varem a rozmixujte.
TIP: Po rozmixování je možné polévku ještě propasírovat přes síto. Je to z toho důvodu, že některé tyčové mixéry si neporadí s vlásky zázvoru. Pokud vám to nevadí, polévku nepasírujte.
Na závěr ochutnejte a případně osolte, přidejte kapku pomerančové šťávy nebo zjemněte máslem nebo oříškem kokosového oleje. Ozdobte opraženými dýňovými semínky, lístky čerstvého koriandru a pokapejte dýňovým olejem. Dále čtěte: Švédský sypaný tvarohový koláč. Tento dokonale vláčný moučník zvládne každý do 10 minut.
Zdroj: kuchynelidlu.cz.