Nasbírejte si při podzimní procházce šípky. Jsou malým zázrakem přírodní medicíny
Stačí se projít po lesní cestě, po polích nebo na okrajích luk a různých opuštěných plochách. Na všech těchto místech možná narazíte na šípkovou růži, která plodí zázračné šípky, které mají léčivé účinky. Obsahují velké množství vitaminů, proto se užívají při nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Šípky se nejčastěji sbírají na čaj, ten se připravuje buď z čerstvých šípků nebo ze sušených. Dá se z nich však připravovat také víno, likéry, sirupy, omáčky, marmelády a džemy.
Kdy je správný čas na sběr šípků?
Nejvhodnější doba je na konci září a začátkem října. Na místech, kam celý den svítí slunce, ale dozrávají i o dva až tři týdny dříve.
Ve vyšších nadmořských výškách si při pozdější sklizni dejte pozor, aby šípky již neprošly prvními mrazíky. Ty nesbírejte, na sušení nejsou vhodné. Navíc již přišly o většinu vitaminu C. Použít je ale můžete na přípravu marmelády nebo vína.
Šípek zatočí s řadou problémů
Šípky v sobě ukrývají přehlídku vitaminů a minerálů. Zásobí vás hlavně vitaminem A, téměř všemi vitaminy B. Najdete v nich významný podíl vápníku, železa a tříslovin, které blahodárně působí na trávicí trakt a zázračně odvádějí škodliviny z organismu. Obsahují i flavonoidy, které se vyznačují antioxidačními a protinádorovými vlastnostmi.
Šípky jsou hotovým zázrakem pro naše tělo. Brání vzniku aterosklerózy a nevhodné srážlivosti krve či zánětům v těle. Šípkový čaj působí močopudně a zabraňuje tvorbě kamenů ve vylučovací soustavě. Díky pravidelnému šálku šípkového čaje vás nebude trápit ani únava a nemoci jater či vysoký cholesterol.
Šípková povidla
Suroviny
- 1 kg zralých šípků
- 600 g cukru
- Voda
Postup
Už jste někdy mlsali šípková povidla? Pokud ne, pak jste o hodně přišli! Kilo zralých plodů dejte vařit do vody. Mělo by jí být tolik, aby byla 2 cm nad šípky. Uvařte je doměkka a propasírujte přes husté sítko. Pro jejich nepříjemné chloupky je můžete takto povařit i 2x. Do hmoty přidejte 600 g cukru a vařte, dokud povidla nezhoustnou. Naplňte je do zavařovacích sklenic a 10 minut sterilujte.
Omáčka z šípků
Suroviny
- šípková zavařenina – 2 lžíce šípků
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce bílého vína
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ l vývaru
- 4 lžíce rozinek
- 4 hřebíčky
- ocet
- sůl
Postup
Z mouky a másla uděláte světlou jíšku, kterou zalijete vývarem a vínem. Přidáte šípky a důkladně povaříte. Rozinky a hřebíčky povaříte zvlášť a přeceděné nalijete do omáčky. Promícháte, ochutíte solí a octem. Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.
Šípkové víno
Nasbíráte si šípky a ještě budete potřebovat dvě suroviny.
Suroviny
- 1,5 l šípků
- 3 l vody
- 1 a ¾ kg cukru
Šípky operete, odříznete (stonek i čepičku) a vložíte do pětilitrové láhve. Cukr svaříte s vodou, necháte vychladnout a nalijete přes plátýnko na šípky. Láhev převážete dvojitým pergamenem a necháte stát na teplém místě asi osm týdnů. S láhví nehýbejte. Jakmile poslední šípek klesne ke dnu, víno slijete do láhví, zazátkujete a uložíte v chladu. Vínu prospěje delší uležení, čím déle, tím lépe.
Šípkový čaj
Nejběžnějším použitím je však konzumace šípků v podobě čaje. Použít se na něj dají sušené, ale i čerstvé šípky. V případě chřipky se doporučuje vypít dva až tři šálky šípkového čaje za den. Vhodné je šípky přecedit přes husté sítko, protože tím se vyhnete požití drobných ostrých chloupků, které jsou velmi dráždivé. Psali jsme také: Pažitka v sobě ukrývá velmi mnoho prospěšných vitaminů. Na zimu ji můžete uchovat v mrazáku i v oleji.