Vyhněte se nejčastějším chybám při čištění toalety, zabráníte usazování nečistot

Dům 21. října 2020 | 10:47 — Klára Sanders
Čistá toaleta je tak trochu vizitkou celé domácnosti. Pravidelný úklid toalety byste si měli naplánovat minimálně jedenkrát za týden, abyste zabránili usazování nečistot a toaleta byla stále jako nová.
Další 1 fotografie v galerii
Pravidelný úklid toalety byste si měli naplánovat minimálně jedenkrát za týden / Pixabay

Při správném čištění toalety se neobejdete bez mechanického kartáče a kvalitního čisticího a dezinfekčního přípravku. 

Mnoho lidí se domnívá, že do záchodové mísy stačí nalít jednou týdně dezinfekční prostředek, spláchnout a je vystaráno. Opak je pravdou! Pokud necháte přípravek působit přes noc bez jakéhokoli čištění, bakterie se v míse namnoží!

V první řadě odstraňte prach

Chcete-li záchod vyčistit opravdu důkladně, neměli byste zapomínat ani na prostor nad a pod ním. Nejprve tedy začněte odshora. K čištění trubek, splachovadla a dlaždiček vám skvěle poslouží klasický dezinfekční prostředek na koupelny. K ruce si vezměte kuchyňskou houbičku nebo jednorázový hadr a pečlivě odstraňte prach z nádržky, splachovadla a veškerých trubek. Poté se pusťte do dezinfekce dlaždiček. Určitě není na škodu otřít i stojan na toaletní papír.

Nalijte do mísy vhodný prostředek

Zvedněte prkýnko a do mísy nalijte vhodný čisticí prostředek na toalety. Je třeba jej nalívat pod okraje mísy a nechat stéct dolů. Některé profesionální uklízečky doporučují záchodovou štětkou napřed zatlačit vodu dovnitř mísy, aby prostor byl volný a dobře se čistil. To však závisí na typu toalety. 

Nezapomeňte očistit vše kolem

Zavřete víko od toalety a nechejte v ní prostředek působit. Zatím si umyjte vše kolem záchodu – dolní část mísy, veškeré obklady apod. Pokud budete používat kvalitní utěrku z mikrovlákna, bude prostředí dokonale čisté. Vybírejte ale kvalitní – jen ty na sebe umějí nachytat špínu.

Důkladně vyčistěte mísu

Nyní se vraťte k míse. Vezměte záchodovou štětku a co nejlépe mísu vyčistěte. Aby byla toaleta opravdu voňavá a bez bakterií, vyplatí se pořídit si štětku s malým kartáčkem navíc, kterým se dostanete pod okraj mísy. Profesionální uklízečky se totiž shodují na tom, že samotné prostředky ji neodstraní.

Zaměřte se na panty u prkýnka

Novější typy toalet mají většinou odnímatelné prkýnko. V tom případě sedátko vyndejte, umyjte vhodným prostředkem, opláchněte, otřete a vraťte zpět.

U starších toalet vám bohužel nezbude nic jiného, než vzít zubní kartáček, a pomocí prostředku mechanicky všechny záhyby důkladně očistit. Psali jsme také: Jak vybrat správné prkénko, které bude na vaši toaletu perfektně sedět

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu