Pokud vašim pokojovkám žloutnou listy, je na čase změnit péči. Poradíme, v čem může být problém

Ostatní 07. listopadu 2020 | 09:16 — Klára Sanders
Pokojové rostliny dokáží krásně ozdobit byt i dům. Každá pokojová rostlina vyžaduje jinou péči. Některé rostliny rostou téměř samy a některé naopak vyžadují zalévání a hnojení každý den. Pokud se ale stane, že rostlinám začnou žloutnout listy, dávají vám najevo, že něco není v pořádku.
Další 2 fotografie v galerii
Žloutnutí listů může být způsobeno nevhodnou péčí / Pixabay

Zda vašim pokojovým rostlinám péče vyhovuje, nebo naopak, poznáte podle signálů, které vám rostlina dává. Nejčastějším signálem je právě žloutnutí listů. Poradíme vám, co může být příčinou. 

Zaléváte rostliny málo nebo moc

Nejčastější příčinou toho, že se rostlině nedaří, je buď přehnaná, nebo nedostatečná zálivka. Pokud má rostlina žluté listy, nejdříve zabořte prst do hlíny a zkontrolujte, zda není suchá, nebo přelitá. Pokud je asi tři centimetry pod povrchem suchá, zalejte ji.

Jestli ji přeléváte, můžete si všimnout zápachu plísně. Začněte si lépe hlídat intervaly zalévání, nebo rostliny přesaďte do nádob s lepším odtokem.

Napadení škůdci

Pokud příčinou žloutnutí není zalévání, hledejte škůdce nebo přesněji jejich příznaky. Mohou to být dírky v listech, nejrůznější povlaky na listech nebo pavučinky. Když něco takového objevíte, rostlinu omyjte, odstraňte nakažené části a nastříkejte ji nějakým přípravkem proti škůdcům.

Nedostatek světla

Možná má vaše rostlinka nedostatek světla. Jestli je umístěná v nějakém tmavém koutě, zkuste ji přesunout na místo, kde se jí bude dostávat slunečních paprsků po většinu dne.

Průvan rostlinám nedělá dobře

Problémem může být také proudění studeného vzduchu. Některé tropické rostliny jsou vůči němu citlivé. Zkontrolujte, zda takovéto rostliny nestojí v průvanu nebo třeba přímo pod klimatizací. Psali jsme také: Byt si můžete vyzdobit i pouhými větvičkami. Jsou zadarmo a nadělají hodně parády

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu