Pažitce se venku krátí čas. Přesaďte si část do květináče, ať máte zásobu zdravých vitaminů po celou zimu

Zahrada 17. listopadu 2020 | 09:03 — Helena Malá
Pažitku zná asi každý, je chutná a zdravá, navíc snese i silné mrazy, proto se vyskytuje snad na každé zahrádce. Čas pažitky se ale pomalu a jistě chýlí ke konci a na čerstvou ze záhonu si budete muset počkat zas až do jara. Pokud si ale ještě nyní část trsu vyrýpnete a dáte do květináče, můžete si pažitku pěstovat i doma za oknem.
Další 3 fotografie v galerii
Pažitku lze pěstovat podobně jako jiné bylinky i doma za oknem / Depositphotos

Pažitka patří do stejného rodu jako česnek, chutí připomíná cibuli, ale je jemnější a lépe ji tak přijímají i třeba menší děti. Její domovinou je Británie, severní Evropa a Severní Amerika. Je tak nenáročná na pěstování, že se jí bude dařit prakticky všude.

Kromě toho, že je pažitka velmi dobrá, je také zdravá. Obsahuje hodně vitaminu C, draslíku a kyseliny listové. Podporuje trávení, usnadňuje žaludeční nevolnost a zabraňuje špatnému dechu. Má diuretický účinek, který snížuje vysoký krevní tlak. Má antibakteriální vlastnosti, takže dokáže eliminovat širokou škálu bakterií, zejména těch, které se vyskytují v rodu salmonel. Pažitka také působí jako prevence aterosklerózy, cévní mozkové příhody a infarktu myokardu. Dokáže snížit hladinu cholesterolu, posílit imunitu a díky tomu, že obsahuje i vitamin K, zlepšuje rovněž zdraví kostí a funguje jako prevence osteoporózy.

Přesaďte si ji do květináče

Nejen její šiorké uplatnění v kuchyni, ale i její zdravotní účinky jsou dobrým argumentem pro to, abyste si ještě v listopadu odrýpli část trsu ze zahrádky a přesadili jej do květináče. Koktejl vitaminů si tak zajistíte po celou zimu. Pažitku můžete seříznout, rychle obrazí a brzy jí budete mít opět dostatek.

Není pažitka jako pažitka

Pokud jste si mysleli, že existuje jen jeden druh pažitky, tak jste na omylu. Je jich daleko více. Seznamte se alespoň s některými z nich:

  • Grolau – jedná se o nejznámější druh. Tento švýcarský kmen byl vyvinut pro vnitřní kulturu a skleníkové pěstování. Má extra silnou chuť a silné, tmavé listy. Tato odrůda je méně náchylná k tomu, aby se stala dřevnatou.
  • Nelly – jemně texturované listy s modrozelenou barvou jsou poznávacím znamením této pažitky.
  • Staro – tato pažitka skvěle chutná například na chlebu s máslem. Má extra tlusté tmavé listy.
  • Lesní pažitka – této pažitce se také říká pažitka divoká. To proto, že je možné najít ji v lese. Je stejně tak chutná jako pažitka, kterou si vypěstujete. Její výhodou je ale to, že je zadarmo. Najít ji můžete na jaře, v dubnu nebo květnu.
  • Česneková pažitka (Allium tuberosum) – je také známá jako čínská pažitka. Její listy jsou ploché (ne kulaté) a květy jsou bílé a růžové. Dorůstá výšky 36 až 45 cm. Jsou charakteristické svou výraznou česnekovou příchutí. Jedná se orostlinu, která je vynikající i jako okrasná. Kultivar „Kobold“ je kompaktnější a jednotnější. O zdravotních výhodách pažitky jsme více psali zde.
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu