Včelí úl může být krásným dárkem pro činorodé hospodáře

Ostatní 16. prosince 2020 | 14:34 — Marcela Plachá
Kdo má rád kvalitní domácí med a nebojí se včel, může se směle vrhnout do včelaření. Tento koníček je stále populárnější. Včely jsou všestranně přínosné a včelaření nenáročné.
Další 4 fotografie v galerii
Včely jsou jedny z nejužitečnější tvorů / Pixabay

Než se pustíte do včelaření, je dobré zvážit, kde byste včelstva chtěli chovat. Nejdůležitější je totiž vhodné stanoviště, které vyhovuje snůškovým podmínkám, snadnou přístupností a v neposlední řadě nehrozící sousedskými spory.

Pro začátek je optimální začít se třemi včelstvy, která je nutné koupit od některého ze šlechtitelských chovů. Ty se jednak věnují intenzivní šlechtitelské práci zaměřené na doprovodné vlastnosti včel, zvláště na mírnost, jednak jsou pod stálou veterinární kontrolou, zabezpečující dobrý zdravotní stav včelstev.

Nenáročný koníček

Včely nepotřebují denní péči, ale svůj díl času a práce to zabere. Na jaře se musí zjistit stav včelstva po zimě. Jakmile začne snůška, je potřeba úly rozšířit, aby včely měly kam ukládat zásoby. V květnu a červnu mají včely rojové nálady a pro včelaře začíná období starostí, kolik rojů mu uletí, kolik uhlídá a kolik pochytá.

Vytáčení medu neboli medobraní nastává ve chvíli, kdy jsou plástve plné a med nevytéká. To obvykle zabere i u několika málo úlů celý den. K tomu patří různé doprovodné práce, jako je odvíčkovávání pláství, práce s medometem, sterilizace sklenice, odstraňování zašlapaného vosku či lepkavého medu nejen z podlahy.

Jak často se stáčí med

Včelaři obvykle stáčí 3-4x v roce, záleží na tom, jaká je sezona. Ta může být ovlivněna mnoha faktory, jako je dlouhá zima, vyrojení, matka je slabá nebo neklade. Nemalou roli hraje také počasí. Když je dlouhodobé sucho nebo naopak velmi často prší, může to negativně ovlivnit snůšku.

Po posledním stáčení medu nastává doba zakrmování včelstva. Pro včely je potřeba namíchat cukernatý roztok a po dobu několika týdnů dokrmovat a připravit na zimu. Na začátku zimy probíhá jednorázová akce fumigace, kdy se včely zaléčí proti roztoči Varroa. Ani během zimy práce nekončí, musí se vytavit vosk, nachystat rámky na další sezonu…

Na co nezapomenout

Pokud chcete včelařit, pro jistotu se u lékaře ujistěte, zda nejste alergičtí na včelí bodnutí. Druhou možností je nechat se bodnout včelou, a to dvakrát v určitém časovém rozestupu. Alergickou reakcí ale není běžný otok a zarudnutí pokožky do plochy dvou mužských dlaní. I když nejste alergičtí, měli byste mít doma k dispozici základní „balíček první pomoci“ obsahující některé jednoduše aplikovatelné léky tlumící alergické reakce.

Nezbytná výbava

Kromě úlu a medometu budete k včelaření potřebovat také ochranné pomůcky. Minimálně kuklu nebo včelařský klobouk, plášť a kvalitní rukavice. Jak moc jsou včely prospěšné, jsme psali zde

Související články
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu