Popel z kamen je škoda vyhazovat. Poslouží výborně doma i na zahradě

Zahrada 04. ledna 2021 | 09:14 — Helena Malá
Jestliže doma topíte čistým dřevem, které neobsahuje žádné nátěry nebo hřebíky, byla by škoda popel z něj vyhazovat jen tak do popelnice. Dřevěný popel má totiž široké využití nejen doma, ale také na zahradě.
Další 3 fotografie v galerii
Dřevěný popel lze sypat rovnou k rostlinám / Depositphotos

Kdo má doma permanentně v provozu krb, kamna nebo kotel na dřevo, má určitě dostatečnou zásobu dřevěného popela. Zkuste ale na popel nahlížet jinak než jen jako na odpad. Až zjistíte, k čemu všemu vám může ještě posoužit a jaký z něj můžete mít užitek, už se ho nikdy nezbavíte.

Místo posypové soli

Až přijdou mrazy a vás bude trápit zamrzlý chodník před domem, můžete jej posypat popelem. Hned bude méně klouzat, přitom jde rozhodně o šetrnější způsob, než posypat chodník solí. Ocení to například vaši čtyřnozí miláčci, kterým sůl na tlapkách nedělá dobře.

Ideální hnojivo

Dřevěný popel v sobě obsahuje spoustu látek, které prospívají rostlinám. Nahradíte jím kupovaná minerální hnojiva. A co všechno dřevěný popel obsahuje? Asi tři procenta tvoří fosfor, který rostliny velmi dobře vstřebávají. Pak také draslík (asi osm procent) či vápník (cca pětatřicet procent). Popel prospěje například keřům s drobným ovocem, ale také zelenině, cibulovinám či okrasným rostlinám. Nehodí se ale k rostlinám, které dávají přednost kyselé půdě. Jde například o azalky, borůvky, vřes a podobně. A kolik popela použít? Podle odborníků je vhodné dát 0,5 až 2 kg popela na 10 m2 plochy.

Prospěje kompostu

Kdo má doma nebo na zahradě kompost, může dřevěný popel dát do něj. V kompostu je dostatek dusíku, který naopak popelu chybí. Proto je popel výtečným doplňkem kompostu. Co se týká dávnkování, přimíchejte zhruba tři až pět kilograml na 1 m3. Opět ale platí, že výsledné hnojivo není vhodné pro kyselomilné rostliny.

Vzhledem k tomu, že je popel rozpustný ve vodě, můžete ho také nasypat do kbelíku a přilít vodu. Směsí pak zalévejte záhony. Nebo lze popel rovnou nasypat k rostlinám. Zhruba kilogram popela rozprašte na ploše o rozměru asi 5 m2.

Čistič skla i příborů

Jemný popel lze také využít k čištění krbového skla. Jednoduše jej nasypejte na navlhčený hadřík a vyčistěte. Kromě krbového skla takto vyleštíte i zašlé stříbrné příbory nebo další povrchy, na které se bojíte vzít hrubší abrazivní prostředek. Možná budete překvapeni, co všechno jemný popel dokáže.

Pohlcovač pachů

Každý touží po voňavé domácnosti, ale ne vždy se to daří. Pokud se i vy potřebujete zbavit nepříjemného odéru, zkuste si vzít na pomoc dřevěný popel. Ten totiž dokáže pohltit pach a dokonce i nadbytečnou vlhkost, která ve vyšších dávkách může způsobit vznik plísní. Použití je více než snadné. Stačí nasypat trochu popela do misky a nechejte jej působit. Rozdíl poznáte a ucítíte docela brzy. O tom, jak si domů vybrat kachlová kamna, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu