Klasický versus elektrický zavařovací hrnec. Vyberte si ten nejlepší pro vás

Ostatní 21. ledna 2021 | 13:17 — Klára Sanders
Díky zavařovacímu hrnci si můžete uchovat přebytečné ovoce a zeleninu na zimní měsíce. Nemusíte zavařovat pouze ovoce a zeleninu, ale také například houby, maso a hotová jídla. Dnešní trh nabízí celou řadu zavařovacích hrnců. Poradíme vám, jak vybírat.
Další 1 fotografie v galerii
Pokud chcete vyrábět kompoty ve velkém, zavařovací hrnec vám bude velkým pomocníkem / Depositphotos

Pokud budete zavařovat během roku jen pár skleniček nějakého ovoce nebo třeba nakládaných hub, bez zavařovacího hrnce se určitě obejdete. Stačí dát vhodnou podložku do obyčejného hrnce a přibližně dodržet teplotu a čas.

Někteří také nedají dopustit na zavařování v troubě a jiní dokonce úspěšně otestovali zavařování v myčce. Pokud ale chcete vyrábět kompoty ve velkém, zavařovací hrnec potřebujete.

Klasický zavařovací hrnec

Klasický zavařovací hrnec je vlastně jen velký hrnec s podložkou na sklenice a teploměrem. Postavíte ho na sporák a vodu v něm obsaženou ohřejete na potřebnou teplotu. Vložíte kompoty nebo jiný obsah, který chcete sterilovat a snažíte se udržet potřebnou teplotu a čas. Výhodou tohoto řešení jsou nižší pořizovací náklady a trvanlivost výrobku. Jen budete muset občas pořídit nový teploměr. Je to součást přece jen křehká. Celý hrnec pořídíte už za 600 Kč.

Elektrický zavařovací hrnec

Pohodlnější je ale práce s elektrickým zavařovacím hrncem, který si sám ohřívá vodu a pomocí termostatu ji udržuje na vámi nastavené teplotě. Má dokonce i časový spínač, kterým můžete nastavit, jakou dobu má být v provozu. Výhodou je také skutečnost, že tyto hrnce mívají výpustný ventil, kterým lze vypustit přebytečnou vodu, ale který může také sloužit jako kohoutek pro výdej teplé vody na různých společenských akcích. Výrobce navíc připouští, abyste v hrnci připravovali i polévky či například guláš.

U elektrického zavařovacího hrnce existují dvě varianty. Levnější bývá varianta se smaltovaným povrchem, kterou pořídíte už za 1600 Kč. Smalt je ale náchylnější k poškození. V některých případech se i hůř čistí, pokud plánujete v hrnci vyrábět i pokrmy pro více hostů. Proto může být rozumné si připlatit za nerezový hrnec, který je sice o něco dražší, ale jeho povrch je snadno udržovatelný a také se lépe brání příjmu pachů z kompotů a dalších pokrmů. Stojí asi 2500 Kč. Dejte si při výběru také pozor na značku produktu. Levní výrobci se tolik netrápí s kvalitou a vy byste pak mohli stále řešit reklamace. Psali jsme také: Jak si uchovat nadbytek ořechů. Výborné je zavařování

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu