Pařeniště jsou mezi zahradníky oblíbená. Zastanou hodně práce, přitom jsou levnější než skleníky

Zahrada 13. ledna 2021 | 15:57 — Helena Malá
Hodně lidí si možná myslí, že pařeniště patří do minulosti a že je už dávno překonaly skleníky. Je pravdou, že skleníky v některých zahradách pařeniště vytlačily, rozhodně ale ne všude. Stále totiž jde o nejlevnější způsob, jak začít pěstovat plodiny dříve, než to přírodní podmínky dovolí.
Další 3 fotografie v galerii
Pařeniště vyjdou levněji než skleníky / Depositphotos

Skleníky mají mnoho výhod ale pořád vyjdou na dost peněz a ne každý je ochoten do skleníku desetitisíce korun investovat. Pařeniště je proti tomu podstatně levnější, dá se koupit už hotové, nebo si ho můžete postavit sami. Už brzy nastane správný čas na jeho založení.

Ideálním obdobím pro založení biologicky vytápěného pařeniště bývá obvykle únor, konkrétně jeho druhá polovina. Vytvoření pařeniště se neobejde bez kopání, proto je vhodné začít s jeho zakládáním až ve chvíli, kdy nemrzne.

Bez kopání to nejde

Jako první budete muset vykopat asi 50 cm zeminy do hloubky, ostatní rozměry si určíte sami podle toho, jak velké pařeniště si chystáte postavit. Na dno vložte asi deseticentimetrovou silnou vrstvu slámy nebo listí, na ni pak přijde organická hmota.

Prasečímu hnoji se vyhněte

K založení pařeniště se mimořádně hodí koňský nebo chlévský hnůj. Koňský hnůj hřeje vůbec nejvíce, chybu neuděláte ani hnojem ovčím nebo kozím. O něco nižší výhřevnost má pak hnůj kravský. Zásadně se však vyhněte hnoji od prasat. Je totiž neúčinný.

Pokud žádnou vhodnou mrvu neseženete, můžete v krajním případě použít i jakoukoliv jinou organickou hmotu, kterou obohatíte ledkem amonným nebo síranem amonným. Loňský kompost ale nepoužívejte, protože byste se tím připravili o fázi tlení, kdy se hmota nejvíce zahřívá. Loňský kompost má totiž tlecí fázi už za sebou.

Ušlapat a přidat substrát

Jakmile máte hotovo, vše důkladně ušlapejte a pak na celou vrstvu organické hmoty nasypejte vrstvu substrátu. Tím máte půdu pro pařeniště připravenou. Pak už jen stačí samotné pařeniště koupit nebo vyrobit.

Na podzim celý prostor pařeniště vyvezte na hromadu a nechejte přes zimu uležet. Zeminu i prostor v pařeništi je třeba nechat vymrznout, jedině tak se zbavíte případných nemocí a hub. Další jaro postup zopakujte. O tom, že je leden ideální čas na výsadbu trvalek do venkovních truhlíků, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu