Pokud si pořizujete koťátko, je velmi důležité dopřát mu správnou stravu

Mazlíčci 22. ledna 2021 | 08:25 — Klára Sanders
Aby vám z kotěte vyrostla krásná kočka nebo statný kocour, musíte si dát záležet na správné stravě. Koťata rostou až desetkrát rychleji než děti, je tedy důležité v prvních měsících věnovat výživě a složení stravy naprosté maximum a krmit až šestkrát denně.
Další 3 fotografie v galerii
Koťata rostou až desetkrát rychleji než děti / Pixabay

Správně vybraná strava se podepisuje na zdraví a má vliv na vývoj a růst těla vaší kočky. 

Mateřské mléko nahradí pevnější strava

V nejranější fázi života je kotě samozřejmě krmeno matkou. Zhruba od čtvrtého týdne života se malé kočičky začínají poohlížet po jiných dobrotách. Ideálním krmivem je maso i mléčné výrobky. Kočky však nesmějí dostávat kravské mléko. Obsahuje totiž laktózu, kterou nedokážou trávit a na řadu můžou přijít zažívací potíže. Ideální je sušené kočičí mléko smíchané s vodou.

Maso a masové konzervy

Na jídelníček zařaďte i namleté kuřecí nebo naškrábané hovězí maso. Kočičky si pochutnají i na konzervách a kapsičkách s vyšším obsahem masa. Za několik týdnů až měsíců se můžou pustit do tužší stravy.

Přechod na kočičí granule

Zkusit můžete granule namočené v masovém vývaru nebo ve vodě pro lepší stravitelnost. Nezapomeňte, že kotě má velké nároky na množství živin, zejména bílkovin, tuků, stopových prvků i vitaminů. V krmivu kotěte by měl být dostatek vitaminu A a taurinu.

Frekvence krmení

Koťata můžete u misky s krmením vidět až šestkrát za den. Jejich žaludek je totiž ještě malý. Má-li kočka jistotu, že vždy najde na svém místě dostatek krmiva, sama si vytvoří pravidelný režim, který jí vyhovuje, přitom se nepřežírá a netloustne. Je také samozřejmě možné krmení podávat pravidelně, a to v omezených dávkách podle speciálních požadavků na kondici nebo životní styl kočky. Nezapomeňte na to, že kočce nesmí nikdy chybět čerstvá voda.

Vyberte ty správné misky

Při nákupu misek na krmení se poohlížejte po široké a mělké. Kočka totiž nemá ráda, když se při jídle dotýká hran misky velice citlivými hmatovými vousky. V opačném případě počítejte s tím, že si krmivo bude vyhazovat na podlahu okolo misky. Psali jsme také: Pořízení kočky vypovídá o vaší inteligenci. Navíc má na člověka velmi pozitivní vliv

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu