Holandský ovčák je skvělým hlídačem, parťákem i kamarádem

Mazlíčci 25. ledna 2021 | 11:33 — Klára Sanders
Pokud si chcete na zahradu pořídit hlídacího psa, máme pro vás skvělý tip. Holandský ovčák je nejen dobrý hlídač, ale i skvělý parťák a kamarád.
Další 3 fotografie v galerii
Holandský ovčák byl původně vyšlechtěný k pastevectví / Pixabay

Holandský ovčák je středně velké psí plemeno vyšlechtěné v Nizozemí. Tento pes je pracovitý, inteligentní, mazaně chytrý, živý, oddaný, věrný, poslušný, ostražitý, aktivní a vytrvalý. Jelikož má silně vyvinutý smysl pro své teritorium, je dobrým hlídacím psem. 

Tři typy

Existují tři typy holandského ovčáka. Liší se podle srsti. Jeden typ je krátkosrstý, druhý je dlouhosrstý, ale existuje i třetí typ, který má srst drsnou. První dva typy je třeba pravidelně kartáčovat a česat, hrubosrstý holandský ovčák se pouze jemně češe.

Dříve pastevecký pes je dnes výborným hlídačem

Holandský ovčák byl původně vyšlechtěný k pastevectví. V současnosti se používá především k ochraně lidí a majetku, ale hodí se i pro záchranářské práce. Je to přítulný a inteligentní, ale i poslušný a temperamentní pes.

Aktivní společník

Je věrný svému pánovi a má rád aktivity. Rád běhá na volno nebo u kola a můžete se s ním vrhnout i na kynologické sporty. Je to výborný vytrvalec a vydrží také velkou fyzickou zátěž, takže se nemusíte bát dát do těla sobě i čtyřnohému parťákovi. 

Vyžaduje důslednou výchovu

Musíte si však dát pozor na to, že holandský ovčák špatně snáší hrubé zacházení, ale taky nedůsledné nebo stereotypní chování. Majitel mu musí dát jasná pravidla, aby pes věděl, co si může dovolit a nedělal si, co chce. Psali jsme také: Pokud máte psa na zahradě, nezapomeňte mu na zimu dobře zateplit boudu

Témata: pes, ovčák, hlídač
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu