Nádherná akvarijní ryba vhodná i pro začátečníky. Seznamte se s bojovnicí pestrou

Mazlíčci 17. února 2021 | 09:16 — Klára Sanders
Bojovnice pestrá je aktivní a zajímavá rybička, která má atraktivně zbarvené a tvarované ploutve. Je nenáročná na péči, proto se hodí i pro začátečníky.
Další 4 fotografie v galerii
Bojovnice pestrá pochází z Asie / Pixabay

Bojovnice pestrá nebo-li betta bojovnice je akvarijní rybička, která díky šlechtění vyniká svými různorodými barevnými variacemi. Pochází z Asie, kde žije v bažinách a močálech dnešních rýžových plantáží. Do České republiky se většinou dováží z thajských pěstíren. Bojovnice dorůstá zhruba do délky šest centimetrů a dožívá se až tří let.

Samci a samice

Samci jsou oproti samicím mohutnější, mají delší a pestřeji zbarvené ploutve. Snad jedinou nevýhodou chovu bojovnic je to, že jsou silně agresivní vůči jedincům stejného druhu. Samci se díky této vlastnosti v Asii dokonce využívají na rybí zápasy. Takový duel většinou končí smrtí nejméně jednoho z bojovníků.

Samec je králem akvárka

Samec bojovnice tak musí být v akváriu rozhodně jen jeden. Můžete mu ale dopřát společnost několika samiček. Chovatelé totiž doporučují, že byste jich měli pořídit více, neboť jednu by samec napadal a nakonec uštval. Za ideální se považují nejméně tři samičky na jednoho samce.

Tolika rybám ale musíte poskytnout dostatečný životní prostor s množstvím úkrytů. I samice se totiž vzájemně napadají. Chovat samozřejmě můžete i jednu rybu, pro ně se prodávají malá akvária o objemu jeden až dva litry vody. Obecně se ale udává, že jedna ryba by měla mít k dispozici alespoň deset litrů vody. Akvárium by ale rozhodně nemělo být kulaté, ryba se v něm totiž špatně orientuje.

Každodenní péče není nutná

Bojovnice dýchá kyslík na hladině vody, nepotřebuje tak v akváriu zařízení na obměnu vzduchu. Musíte ho koupit jen tehdy, pokud bojovnici chováte s jinými druhy akvarijních rybiček. S některými se totiž snese, třeba s čichavci, neonkami nebo pancéřníčky. Ideální teplota pro chov bojovnic je 24 až 27 stupňů Celsia. Do akvária byste proto měli dát topné tělísko a teploměr pro kontrolu teploty.

Bojovnice v přírodě žije ve stojaté vodě. Vodu v akváriu byste jí měli čistit ideálně jednou týdně. Odkalí se a odebere se třetina vody, kterou nahradíte několik hodin odstátou vodou. Pokud se bojovnice necítí v akváriu dobře, je nemocná nebo má chladnou vodu, barva z jejího těla vybledne. V akváriu by neměly chybět živé rostliny ani přírodní dekorace a úkryty.

Ani krmení není žádná věda. Bojovnice je všežravec a zakoupíte-li pro ni speciální krmiva - vločková, granulovaná nebo třeba sušené komáří larvy, bude to úplně ideální. Psali jsme také: Než si pořídíte rybičky, začněte s pěstováním akvarijních rostlin. Jsou základem rovnováhy v akváriu

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu