Co dělat, když přestane splachovat toaleta nebo začne protékat voda. Jednoduché opravy zvládnete i sami

Dům 06. února 2021 | 13:08 — Helena Malá
Čas od času vás může zaskočit nějaký problém s vaší toaletou, ať už jde o to, že nejde spláchnout, či o to, že vám po spláchnutí protéká voda. Naštěstí si některé poruchy dokážete opravit i sami.
Další 3 fotografie v galerii
Někdy spočívá oprava toalety jen v nastavení plováku / Depositphotos

Přivolat opraváře je sice nejjednodušší, ale stojí to peníze a hlavně nemusí mít vždy čas. A být několik dní bez funkčního záchodu, je docela potíž. Naštěstí splachovací mechanismus není nijak komplikovaný, a tak není zas takový problém některé poruchy opravit svépomocí.

Pochopte systém

Abyste se do opravy mohli pustit, musíte ze všeho nejdříve pochopit, jak splachovací toaleta funguje. Má dvě hlavní části – nádržku a sifon.

Sifon odděluje vaši koupelnu od zbytku toalety a brání pachům nebo plynům procházejícím kanalizací, ke které je připojena. Nádržka toalety obsahuje velké množství vody a velmi rychle ji vypouští přes sifon. Gravitační síla tohoto množství vody proudícího přes záchodovou mísu tlačí vše do sifonu a pryč do kanalizace a zanechává v trubce čerstvou vodu, která je nachystaná pro dalšího návštěvníka. Tajemství dobrého splachovacího mechanismu spočívá v rychlém vypuštění velkého množství vody do mísy. Cokoli, co tomuto proudu brání, bude mít pravděpodobně za následek nedostatečné splachování.

Nedostatečné splachování

Pokud toaleta při spláchnutí nevyprázdní mísu, je možné, že se vypouští nedostatečné množství vody nebo se voda vypouští příliš pomalu. V každém případě nejdříve zkontrolujte nádržku. Podívejte se na hladinu vody. Po skončení plnění toalety by měla být kousek pod přepadovou trubkou. Pokud je příliš nízko, lze to snadno napravit. Přítok vody do nádržky ovládá ventil propojený s plovákem. Bod, kde plovák zastaví přítok vody, je nastavitelný (většinou pomocí šroubu nebo knoflíku na ventilu). Proveďte příslušné nastavení, aby mohl plovák s ramenem vystoupat výše, než se vypne přítok. Pokud to nepomůže, možná je propíchnutý plovák nebo rozbitý ventil. V každém případě bude nutné příslušnou součást vyměnit, nejlépe rukou profesionála.

Když toaleta nesplachuje vůbec

Pokud vaše toaleta nesplachuje vůbec, pravděpodobně se něco pokazilo v základním splachovacím mechanismu uvnitř nádržky. Při zmačknutí tlačítko zatlačí na rameno s řetězem na konci. Tento řetěz je spojený s ventilem na dně nádržky, který se zvedne a vypustí vodu ven. Po vypuštění veškeré vody zapadne ventil zpět a tíha nové vody, která teče do nádržky při plnění, ventil zmáčkne a zavře. Pokud tento proces nefunguje, je tomu tak proto, že je některá z těchto základních součástí porouchaná nebo špatně nastavená. Pokud je tlačítko splachování volné nebo neklade příliš velký odpor, mohlo by potíže způsobovat právě ono. I když je tlačítko tak jednoduchá součást, někdy potřebuje trochu doladit, než začne fungovat, jak má.

Pokud porucha není v kontaktu mezi tlačítkem a splachovacím mechanismem, zkontrolujte řetěz. Řetěz uvnitř nádržky bude možná potřebovat upravit. Měl by být celkem volný, ale ne příliš. I tady by mělo jít o poměrně snadné nastavení, v závislosti na typu toalety. Nakonec bude možná potřeba vyměnit samotný ventil. Někdy se může stát, že se opotřebuje nebo rozbije, kvůli čemuž nádržka netěsní a mezi dvěma spláchnutími se správně nenaplní.

Jak zastavit protékání vody

Protékající toaleta je spíše menší problém, ale i tak velmi nepříjemný a nešetrný. Ve velké většině případů je jeho příčinou příliš vysoká hladina vody v nádržce, takže voda neustále odtéká přepadovou trubkou. Většinou je to způsobeno vyšším tlakem vody v celém vodovodním systému v budově.

Problém lze snadno vyřešit nastavením polohy ramena plováku na ventilu. Vzácněji může být problém způsoben netěsnícím ventilem. V takovém případě bude nutné ventil jednoduše vyměnit. Ventily nejsou drahé a jejich výměna je poměrně snadná. Zavřete přívod vody a spláchněte, aby se nádržka zcela vyprázdnila. Pak vyjměte starý, opotřebený ventil a vyměňte jej za nový. Pokud je to pro vás nepříjemná práce, nestyďte se zavolat si na to instalatéra. O tom, zda je lepší mít záchod samostatně, nebo v koupelně, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu