Cigaretový kouř snadno zamoří celý byt. Postup, jak se zbavit zápachu ze záclon, nábytku či stěn

Dům 13. února 2021 | 09:34 — Helena Malá
Pokud se v interiéru pravidelně kouří, zápach se zaryje do hloubi celého bytu a je velmi těžké ho odstranit. Kouřem načichnou záclony, nábytek i stěny. Poradíme, jak se smradu zbavit, aby váš byt opět voněl čistotou.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud kouříte v bytě, bude cigaretovým kouřem cítit celý interiér / Depositphotos

Někdo si koupí nebo pronajme byt po kuřákovi, další třeba nekouří, ale jeho partner ano a odmítá chodit ven. Ať je to jakkoliv, je třeba s cigaretovým odérem zatočit. Jen vystříkat prostor pohlcovačem zápachu totiž rozhodně stačit nebude. Budete to muset vzít opravdu z gruntu.

Větrání je základ

Pokud máte co do činění s interiérem zamořeným od cigaretového kouře, budete se muset zaměřit na dlouhé a důkladné větrání. Ze všeho nejdříve proto otevřete všechna okna, udělejte průvan a pokud je to možné, klidně větrejte několik dní a nocí v kuse.

Stěny, strop, okna a záclony

Odstraňte z oken (případně dveří) veškeré záclony a závěsy. Vyperte je nebo je zaneste do čistírny. Pouhé vyvětrání většinou nestačí. Okna, dveře a stěny i se stropem umyjte. Použijte roztok teplé vody smíchané s bílým octem. Pro ještě lepší vůni můžete do roztoku přidat trochu oblíbeného vonného oleje, zdi tím krásně provoníte. 

Ovšem pozor, ne všechny tapety či barvy dobře snášejí vlhko, proto mytí zdí nejprve vyzkoušejte na nějakém nenápadném místě, než se pustíte do celé plochy. Nejlepší je zdi umývat odspoda směrem nahoru. 

Pokud omytí stěn nepomůže, budete muset vymalovat. Načichlé stěny je nutné oškrábat, zápach se totiž může držet v celé tloušťce nátěru. A než pak nanesete novou barvu, zkuste na stěny použít izolační nátěr, který zdi ochrání před případnými skvrnami od niktoinu a kouře, ale i od fleků a rzi po zatečení. Izolační nátěr se ale dá použít i na původní zdi bez oškrábání, které pak přemalujete. 

Textilní nábytek a doplňky

Koberce, koberečky a různé designové textilní předložky a rohožky, stejně jako pohovky, gauče a křesla, snadno absorbují cigaretový kouř. Nejlepší je se těchto věcí zbavit, ale ne vždy můžete vyhodit veškeré vybavení. V takovém případě je dobré si vzít na pomoc jedlou sodu. Posypte jí všechny textilní povrchy v bytě, nechte alespoň 30 minut působit a pak vše pořádně vysajte. Postup můžete opakovat několikrát. Pokud by soda nepomohla, smíchejte dva dílky vody s dílkem bílého octa, nalijte roztok do rozprašovače, povrchy postříkejte, a poté vyfénujte.

Podlaha

Vytřete podlahy klasickým přípravkem, který se hodí na povrch, který v bytě máte. Použít opět můžete i výše zmiňovanou vodu s octem a vonným olejem, což zaručí lepší absorpci zápachu. 

Nábytek

Je to možná k nevíře, ale cigaretový zápach pronikne i do zavřených skříní a šuplíků. Veškerý nábytek je tedy nutné také pořádně vycídit. A nic nepomůže lépe než osvědčený roztok vody, octa a případně vonného oleje. Všechny skříňky i zásuvky pak nechte pořádně větrat. Pokud by nepříjemný odér stále zůstával, dejte do skříněk na pár dní misky s kávovými zrny. O tom, jak elegantně vyřešit problém se zapáchající pračkou, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu