Blíží se čas pro jarní výsadbu česneku. Nemůžete sice očekávat velkou úrodu, ale nejlépe se skladuje

Zahrada 24. února 2021 | 08:43 — Helena Malá
Drtivá většina zahrádkářů upřednostňuje výsadbu česneku před nástupem zimy, ale i jarní výsadba má spoustu výhod. Úroda sice není tak velká, ale na druhou stranu je česnek vysazený na jaře nejvhodnější ke skladování.
Další 3 fotografie v galerii
Jarní výsadba česneku má své výhody / Depositphotos

Pokud se rozhodnete pro jarní výsadbu česneku, ideální doba je od března do května. A i když je podzimní sázení česneku zažitější, jarní výsadba získává čím dál více příznivců. Kromě toho, že se  takový česnek lépe skladuje, nahrává jarnímu termínu i počasí, které u nás v zimě převládá. Výhoda podzimní výsadby totiž spočívá hlavně v tom, že mráz zničí různé patogeny. Jenže mnohé zimy posledních let jsou na mrazivé počasí skoupé a česnek pak snadno napadají různé choroby, začne uhnívat nebo dokonce předčasně rašit. Stoupá proto počet těch, kteří raději výsadbu odloží na jaro.

Jakou odrůdu zvolit

Vše začíná výběrem odrůdy česneku. Pro jarní výsadbu se hodí více odrůd, sáhnout můžete třeba po nepaličáku s označením Benátčan, Matin či Japo II. Každý má své výhody.

Benátčan

Tato odrůda nepaličáku je vhodná pro podzimní i jarní výsev. Cibule jsou ploše kulovité, velké, nepravidelného tvaru a čistě bílé. Stroužky jsou uspořádány nepravidelně a jsou různě velké. Listy jsou středně dlouhé, vzpřímené, sytě zelené, rostliny jsou mohutné. Benátčan můžete skladovat až 24 měsíců, což znamená, že budete mít vlastnoručně vypěstovaný česnek stále po ruce.

Matin

Tento jarní nepaličák má vysoký výnos i v případě suchého léta a velmi příjemnou chuť. Dá se hodně dlouho skladovat, takže zásoba vlastního česneku bude až do další sklizně.

Japo II

Patří k nejchutnějším odrůdám, navíc je výborná i jeho nať. Velmi příjemná chuť je využitelná ve všech jídlech, kam se česnek přidává, včetně konzumace za syrova.

Na záhony po rajčatech rozhodně ne

Česneku se bude dobře dařit na slunném místě v lehčí půdě, kde je dostatek humusu. Běžnou zeminu můžete smíchat s pískem v poměru 3 : 1. Ale pozor, v žádném případě ho nepěstujte v půdě po rajčatech, bramborách, cibuli nebo pórku. To byste se úspěchu moc nedočkali.

Mořením proti škůdcům

Česnek se často stává obětí háďátek (drobní hlísti) a houbových chorob. Proto je vhodné před výsadbou jej mořit. Namořené stroužky pak vysazujte do sponu 30 x 10 cm. Hloubka výsadby by měla být 5–8 cm, nad vrcholem stroužku by tedy měla být alespoň šesticentimetrová vrstva zeminy. Pokud je suché jaro, měli byste v dubnu občas záhony zalít, aby stroužky lépe zakořenily.

V létě začne nať polehávat, což je znamení pro sklizeň. Na dobře větraném místě česnek vysušte a teprve potom jej uskladněte. Sklizeň česneku neuspěchejte, pokud by nebyl dostatečně zralý, začal by se rychle kazit. Ale ani moc douho neotálejte, protože palice by se pak rozpadaly na stroužky. O celoročním pěstování česneku v PET láhvi jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu