Zajíček je tradiční symbol jara. Ušatou dekoraci zvládnete vyrobit doma s dětmi

Ostatní 08. března 2021 | 15:09 — Helena Malá
Je mnoho symbolů, které jsou spojovány s jarem. Jedním z nich je také zajíček. I proto se tato postavička často objevuje v nejrůznějších jarních dekoracích. Pokud chcete, můžete si roztomilého ušáka vyrobit i sami, je to velmi snadné. Přinášíme vám hned několik tipů, jak na to.
Dalších 6 fotografií v galerii
Zajíček neodmyslitelně patří k jaru / Depositphotos

Jak se zajíček stal symbolem jara či Velikonoc? Existuje hned několik verzí. Podle jedné z nich má jarní zajíc kořeny v keltské kultuře, odkud se zvyk dostal ke Germánům a počátkem 20. století přišel zajíc i k nám. Pro Kelty byl zajíček obřadním zvířetem, které mělo pomáhat keltské bohyni jara – Ostaře. Podle jiných pramenů se zase zajíc po zimě často objevoval v blízkosti lidských obydlí a hledal potravu, proto jej lidé přijali jako symbol jara. O zajíci se píše i v bibli, podle křesťanů jde o symbol pokory a skromnosti. Zajíček je pro mnohé ztělesněním plodnosti, radosti ze života a síly budící se přírody. A k jaru už zkrátka neodmyslitelně patří.

Pokud si chcete vytvořit vlastní jarní dekoraci, ve které bude zajíček hrát hlavní roli, máme pro vás hned několik nápadů, jak jej vyrobit. Záměrně jsme vybrali ty nejjednodušší, které zvládne opravdu každý, tedy i děti.

Ozdobný papír

Asi nejjednodušší je vytvořit si zajíčka z ozdobného papíru. Může být jednobarevný, puntíkovaný, proužkovaný či s jiným vzorem. Postavičku zajíčka si předkreslete tužkou, použít můžete i kružítko. Vzhledem k tomu, že použijete vzorovaný papír, nemusíte už dotvářet obličej, respektive očka či čumáček, zajíček bude hezký i jen tak. Pokud budete chtít, můžete si ze stejného papíru vystřihnout zrovna dvě siluety a mezi ně vlepit špejli. Získáte tak praktické zapichovátko.

Jehla s nití

Nevadí, že doma nemáte šicí stroj, hezkého zajíčka si spíchnete i jen tak v ruce. Stačí si opět na přeloženou látku nakreslit postavičku, tu pak vystřihnout a obšít smyčkovým stehem. Vnitřek zajíčka můžete vycpat vatelínem, vatou nebo rozstříhanými starými silonkami.

Ušaté vajíčko

Další jednoduchou dekorací je ušaté vajíčko. Stačí vzít vajíčko, které můžete předem uvařit na tvrdo. Na vajíčko pomocí fixy nakreslete obličejíček, a pak na něj nalepte pár uší. Ty můžete vystřihnout z papíru nebo pevnější látky, záleží jen na vás.

Dvě bambule

Snadná je rovněž výroba bambulkového zajíčka. Stačí vytvořit dvě bambule, jednu větší a druhou menší. Ty pak k sobě připevněte pomocí jehly a nitě nebo tavné pistole. Na menší bambulku nalepte očka, čumáček a také dvě ouška.

Rulička od toaletního papíru

I rulička od toaletního papíru může posloužit k výrobě milé dekorace. Podle potřeby ji obarvěte barvou nebo oblepte papírem či látkou. Domalujte obličej a přilepte dvě ouška a máte hotovo.

Stará ponožka

Snad každý doma najde zásobu lichých ponožek, u kterých doufá, že jednou objeví tu druhou ztracenou. Nečekejte a využijte liché ponožky k vytvoření milého zajíčka. Do ponožky nasypejte nějaku výplň (polystyrenové kuličky, rýži, čočku...) a pevně uvažte. Pak znovu nasypejte trochu výplně a opět pevně uvažte. Musíte náplně dát tolik, aby vám vzniklo tělíčko, hlavička a ještě zbyl kousek ponožky na vytvoření oušek. Obličej stačí dokreslit fixou. Když už budete v domácím tvoření, můžete si vyrobit i praktický a voňavý WC blok, návod najdete v našem článku zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu