Nablýskaná okna beze šmouh. Jedna zdánlivá maličkost je naprosto klíčová k dosažení úspěchu

Dům 11. března 2021 | 13:46 — Helena Malá
S příchodem jara se opět celá řada lidí pustí do umývání oken. Málokdo považuje tuto činnost za oblíbenou. Často totiž vynaložená dřina není korunována úspěchem v podobě nablýskaných oken beze šmouh. Pokud i vy máte na čerstvě umytých oknech stále šmouhy, možná děláte chybu v tom, že se do práce pouštíte v nesprávný den. I to totiž hraje zásadní roli.
Další 3 fotografie v galerii
Okna je nejlepší umývat v době, kdy je slunce pod mrakem / Pixabay

Kdyby k umytí oken stačil déšť, byla by spousta lidí zřejmě nadšená. Jenže tak to není a pokud je jednou za čas pořádně nevyčistíte, za chvíli přes ně neuvidíte. Největším strašákem jsou šmouhy, které často na oknech zůstávají i poté, co je hodiny drhnete. 

Každému funguje na zářivě nablýskaná okna něco jiného, někdo spoléhá na leštění novinovým papírem, další přidává do vody pudingový prášek. Pokud jste zatím svůj zaručený recept na okna beze šmouh neobjevili, zkuste tento.

Co budete potřebovat

Než se do čištění oken pustíte, nachystejte si potřebné náčiní:

  • kbelík studené vody
  • čisticí prostředek a ideálně také ocet
  • mokrý hadr na nádobí a houbička
  • kvalitní stěrku
  • utěrku či suchý hadřík, který nepouští chlupy

Jen voda z kohoutku nestačí

Problém může být už v tom, jakou vodu k mytí oken používáte. Pokud se spoléháte jen na kohoutkovou, děláte chybu. Obsahuje totiž hodně vápníku a na oknech se tak po mytí mohou objevit nechtěné šmouhy. Problém vyřešíte docela jednoduše, do vody přidejte ocet. Na pět litrů studené či horké vody stačí decilitr octa. Díky tomuto triku se zbavíte jak mastných skvrn, tak zároveň i šmouh.

Na extra špinavá okna použijte čpavek

Pokud jsou vaše okna opravdu špinavá a nic nezabírá, zkuste do čisticí směsi přidat čpavek a lžíci jaru. Nezapomeňte však na dostatečné větrání, pokud používáte čpavek na mytí zevnitř. Při vdechování totiž může poškodit sliznici. 

Začněte rámem

Co se týká postupu mytí oken, začněte vždy očistou rámů, teprve potom myjte samotné sklo. Skvrny na okenní tabuli důkladně vyčistěte mycí houbičkou či hadříkem. Potom si vemte na pomoc stěrku. Tu používejte v jednom nepřetržitém pohybu. Nezapomeňte otírat všechnu nadbytečnou vodu. V průběhu mytí vyměňte také párkrát vodu, pokud už bude špinavá.

Se stěrkou postupujte z levého rohu směrem doprava. Myjte okna vždy ze shora, aby voda zůstala na okenní tabuli. To platí jako pro velká, tak malá okna, která mohou být rozdělená na více malých tabulí. V takovém případě umývejte pohybem ve směru převráceného S.

Celý proces zakončete otřením všech okrajů okna suchým hadříkem, abyste zabránili šmouhám. Pokud jsou vaše okna velice špinavá, budete možná muset mytí opakovat.

To nejdůležitější na konec aneb na počasí záleží

Je jedno, v jakém ročním období se do mytí oken pustíte. Spíše záleží na aktuálním počasí. Pokud svítí hodně slunce, není to zrovna ideální. Skvrny a šmouhy sice během slunečného počasí lépe vidíte, jenže pokud na okno dopadají přímé sluneční paprsky, okna rychleji schnou, což značně zvyšuje riziko vzniku šmouh. Lepší je tedy vybrat si na mytí oken den, kdy je slunce schované za mraky. O tom, jaká pravidla platí pro mytí oken v zimě, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...