Vypěstujte si houby v pohodlí domova. Na okně v květináči se jim bude dařit

Ostatní 07. května 2021 | 07:49 — Klára Sanders
Máme skvělou zprávu pro milovníky hub. Nemusíte čekat na houbařskou sezonu, zkuste si houby vypěstovat doma na okně v květináči. Do domácího houbaření můžete zapojit celou rodinu.
Další 3 fotografie v galerii
Pěstování hub doma v květináči je snazší, než si možná myslíte / Depositphotos

Pokud rádi pěstujete rostliny všeho druhu, můžete si vyzkoušet něco nového a vypěstovat si v květináči houby. Nelépe vám to půjde v samozavlažovacím květináči a můžeme vás ujistit, že pěstování hub není o nic složitější než pěstování květin. Kromě samozavlažovacího květináče už budete potřebovat jen hotový, houbcem (podhoubím – myceliem) prorostlý substrát, který seženete v obchodě. Jaký druh zvolíte, je už na vás, běžně je k dostání například hlíva, shiitake, žampiony a další druhy hub. Třeba i tradiční lesní směs. Pokud dodržíte postup, měli byste se za týden či dva dočkat první úrody.

Zvládne to i úplný začátečník

Pěstování hub je snazší, než si možná myslíte. Stačí zakoupený substrát položit do samozavlažovacího truhlíku, aby se dotýkal na dně umístěných knotů. Co houby potřebují k životu, je dostatek vláhy. Plodnice obsahují 95 % vody a právě tu je z větší části nutné do substrátu dodávat. Mycelium vroste do knotů a podle potřeby růstu plodnic si ze zásobníku samo odebírá vláhu. Jedinou vaší starostí tak bude hlídat, zda je v květináči stále dost vody.

Vypěstovat si lze prakticky jakoukoliv dostupnou houbu, ale pokud přeci jen máte pochybnosti a s pěstováním hub teprve začínáte, je nejlepší nejprve vyzkoušet pěstování hlívy ústřičné, která je vůbec nejméně náročná. Oceníte, že velmi rychle roste a vytváří největší množství plodnic. Klidně si ale můžete troufnout i na shiitake a další dřevokazné houby, kde je sadba na pilinovém substrátu. Substrát s myceliem na slámě by měl být co nejvíce prorostlý, aby sláma byla co nejvíce obalena podhoubím a sama nepřijímala vodu. Pokud ale dodržíte pokyny výrobce, není se čeho bát.

Houby nejsou náročné

Vekou výhodou je, že se domácímu pěstování hub můžete věnovat i na chatě či chalupě, kam jezdíte jen o víkendech. O plodnice se totiž během růstu nemusíte nijak zvlášť starat. Podhoubí samo ví, kolik vody potřebuje odebrat. Stačí tak, když přijedete jednou za týden a do truhlíku doplníte vodu.

A pokud chcete, může houby pěstovat i venku na zahradě. Stačí najít vhodné stanoviště, které je chráněné před větrem a přímými slunečními paprsky. Vždy je ale třeba vědět, jaké podmínky ta která huba vyžaduje a podle toho vybírat. Třeba žampiony rostou ve tmě, ostatní plodnice hub potřebují bílé denní světlo, nebo osvětlení umělé. Svá specifika má také sběr hub, obvykle je nutné po každé sklizni udržovat substrát vlhký a je třeba vyčistit otvory od pozůstalých kořenů hub. Pokud se rozhodnete pro pěstování například hlívy ústřičné na slámě, určitě se slámy nezbavujte ani poté, co už vám v ní houby neporostou. Jde totiž o vynikající organické hnojivo, které můžete použít na zahradě.

Pro zkušenější pěstitele

Pokud si chcete zajistit větší výnosy, můžete také provést sadbu hub do otvorů vyvrtaných ve špalcích listnatého dřeva. Než ale sadba proroste dřevem, může to trvat i měsíce. Za trpělivost ale budete odměněni tím, že se budete z hub radovat klidně i několik let. Psali jsme také: I doma si můžete vypěstovat olivovník. Nádherný strom bude ozdobou domácnosti

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu