Málokteré dítě si rádo uklízí pokoj. Zkuste mu dát návod, jak si udělat pořádek a ještě se u toho pobavit

Dům 11. května 2021 | 09:20 — Helena Malá
Rodičům dětí, které si rády uklízejí ve svém pokojíčku a mají vždy hračky i oblečení perfektně srovnané, nelze než závidět. Většinou je ale realita naprosto jiná. Možná ale vaše ratolesti změní názor, když budou uklízet podle speciálního dětského návodu, při kterém se i pobaví.
Další 3 fotografie v galerii
Nejlepší je vést děti k úklidu svých věcí od útlého věku / Depositphotos

Přimět děti k úklidu svého pokoje dá někdy pořádně zabrat. Snad nikdy se to neobejde bez otrávených poznámek a výsledek bývá často velmi rozpačitý. Obvykle pak rodiče ztratí nervy a do úklidu se raději pustí sami. Než ale nad svými potomky definitivně zlomíte hůl, zkuste je přesvědčit, aby si začali své království uklízet podle speciálního dětského návodu. Díky němu bude úklid docela snadný, rychlý a ještě zábavný.

Když děti budou uklízet podle stanoveného rozvrhu, půjde jim práce pěkně od ruky a možná, že to příště už pro ně nebude taková otrava. Nikdo samozřejmě neslibuje zázraky a pravděpodobně ani s návodem si děti úklid vysloveně nezamilují, ale pokud je nebude vidina úklidu děsit tak, jako dnes, určitě to všichni oceníte.

Vytvoř si plán

Když dětem přikážete si uklidit v pokoji, asi většinu z nich napadne, že nejjednodušší bude naházet všechny hračky pod postel a oblečení (špinavé i čisté) nacpou do skříně či šuplíků. Domluvte se s nimi proto zcela konkrétně na tom, co vlastně od úklidu očekáváte, případně jim můžete přidat i pár tipů, jak na to. Děti si totiž musejí vytvořit konkrétní plán. Musejí vědět, zda vám jde jen o čistou podlahu, nebo o to odnést špinavé prádlo k pračce či ustlat si postel.

Dejte dětem nějaký deníček, do kterého si mohou vaše nápady na to, jak rychle uklidit, napsat. Co všechno v něm můžete být? Třeba toto:

  • Dát všechny hračky na své místo.
  • Vyhodit odpadky do koše.
  • Odnést špinavé oblečení do koše na prádlo.
  • Čisté oblečení poskládat a uklidit do skříně.
  • Uklidit všechny tužky, pera, pastelky a papíry z psacího stolu.
  • Ustlat postel.

Dítko si pak může jednotlivé úkoly postupně odškrtávat a bude mít jasnou představu, kolik práce už má za sebou.

Praktický přehled

Může se vám to jevit jako hloupost, ale pokud jste dosud za dítě vše uklízeli, nemusí mít vůbec zažité, kam vlastně jednotlivé věci patří. Vše s ním tedy projděte a případně si malý pomocník může opět do deníčku vytvořit seznam:

  • Oblečení patří do skříně nebo do šuplíků.
  • Odpadky patří pouze do koše.
  • Knihy patří na poličky.
  • Pera a tužky patří do stojanu na pera.

Krabice hodně usnadní

Je pravdou, že pokud má dítě v pokoji dostatečné množství krabic a různých boxů, bude pro něj snazší věci uklidit. Klidně lze využít i různé prázdné obaly od věcí, které jste v domácnosti využili k něčemu jinému. Papírové krabice lze třeba polepit barevným papírem nebo na ně vytvořit nápis, aby dítě vědělo, co do které krabice dát. Pokud vaše malé caparty výtvarné tvoření baví, vylepšete si staré obaly a krabice společnými silami.

Aby práce byla i zábava

Poraďte svým dětem pár tipů, jak se při úklidu mohou i zabavit. Nápadů je dost:

  • Dítě si například může nastavit stopky na 10 minut a zjistit, kolik toho v tomto čase stihne uklidit. Pokud pokoj uklízejí sourozenci, můžete z toho udělat i soutěž. Pro vítěze nachystejte malou odměnu.
  • Poraďte dítku, aby zkusilo pokoj uklidit podle barev. Ať si vždyy vybere jednu barvu a pak uklidí všechny předměty v tomto odstínu. Pak si může dát malou přestávku a vrhnout se na jinou barvu.
  • Některým dětem pomáhá, když mohou při úklidu poslouchat svoji oblíbenou hudbu. Úklid jim pak bude utíkat mnohem rychleji.

Jak se vyhnout několikahodinovému úklidu

Pokud vaše děti těžko snášejí několikahodinový úklid, zkuste jim navrhnout, že si dají závazek každý den uklidit 10 věcí ve svém pokoji. Až pak přijde den, kdy bude potřeba udělat generání úklid, už to bude podstatně snazší. A děti určitě ocení, že místo několika hodin stráví úklidem jen pár desítek minut. Navíc se naučí uklízet si pokoj průběžně, což je jenom dobře. A pokud vás zajímá, jak zařídit pokoj podle feng shui, přečtěte si náš článek zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu