Pokud netoužíte po balkoně plném květin, zkuste na něm pěstovat třeba brambory, rajčata či drobné ovoce

Zahrada 16. května 2021 | 08:01 — Helena Malá
Někdo rád každoročně osází svůj balkon množstvím kvetoucích rostlin, jiný si na muškáty, hortenzie a další krásky moc nepotrpí. Pokud i vy patříte do této druhé skupiny, nemusí to nutně znamenat, že váš balkon bude zet prázdnotou. Zkuste na něm pěstovat bylinky, zeleninu nebo drobné ovoce.
Další 4 fotografie v galerii
I užitkový balkon má své kouzlo / Depositphotos

Pokud se rozhodnete, že balkon proměníte v užitkovou zahradu, máme pro vás dobrou zprávu. Jde to i na opravdu malém prostoru třeba o třech metrech čtverečních.

Pozor na nosnost balkonu

Jestliže budete chtít pěstovat zeleninu na balkoně ve větším měřítku, je z bezpečnostního hlediska lepší si ověřit nosnost balkonu. Zemina je docela těžká, takže je s tím nutné počítat. Když se ukáže, že můžete být v tomto ohledu klidní, vyplatí se prostor balkonu využít co nejvíc. Pěstovat lze nejen na zemi, ale i na stěnách, parapetu nebo v truhlících zavěšených na zábradlí. Truhlíky zavěšené na zábradlí ale nezapomeňte zabezpečit proti pádu, ať se při prvním poryvu větru nestane nějaké neštěstí.

Vše dobře změřte

Možná jste přesvědčeni, že svůj balkon máte v oku. Nevyplatí se ale na to spoléhat, raději si balkon pečlivě změřte a zapište si míry na papír. Jen tak budete stoprocentně vědět, kolik květináčů a truhlíků a jakých velikostí se vám na bakon vejde. V případě vertikálního pěstování si můžete systém pro zavěšení květináčů koupit už hotový, nebo si jej vyrobte třeba ze starých dřevěných palet.

Rajčata jsou sázkou na jistotu

Velmi dobře se bude na prosluněném balkoně dařit rajčatům. Myslete však na to, že je třeba dopřát jim poměrně rozměrnou nádobu. Pěstovat je můžete i přímo v pytli se zahradnickým substrátem. To, zda zvolíte klasická tyčková rajčata, nebo raději speciální balkonové odrůdy, záleží čistě na vás. Tyčková rajčata dejte do středně velké nádoby, která pojme alespoň 20 l substrátu, ideálně ještě více. Důležité je také, aby byla i dostatečně hluboká, rajčata mají bujný kořenový systém.

Brambory v pytli

Možná to někoho překvapí, ale na balkoně můžete s přehledem vypěstovat i vlastní brambory. Stačí si pořídit vhodné jutové pytle nebo dostatečně velké nádoby. Ty musejí mít průměr alespoň 50 cm a stejně tak musejí být také hluboké. Na dno pytle nebo nádoby vysypte asi 10 centimetrů substrátu, vložte 3 brambory, zasypejte a čekejte. Až na vás vykouknou zelené natě, postupně přisypávejte substrát do výšky – podobně jako byste je nahrnovali v zahradě. Můžete vyzkoušet i speciální odrůdy vyšlechtěné pro pěstování v nádobách.

Je libo rybíz či maliník?

V pytlích či větších nádobách se bude na balkoně dařit také rybízu nebo maliníku. Vybírejte si keřové odrůdy, ideálně nižší a méně rozměrné. Počítejte s tím, že úroda nebude tak hojná jako v zahradě.

Klasika v podobě jahod

Velmi často lidé pěstují na svých balkonech jahody. Sazenice stáleplodících jahod vám vydrží dvě až tři sezony. Kromě nich můžete vyzkoušet klasické velké jahody, měsíční nebo lesní jahody. Pěstovat je můžete v tradičních i samozavlažovacích truhlících. Počítejte přibližně se třemi sazenicemi na 80 centimetrů široký truhlík.

Papriky sladké i pálivé

Jestliže na váš balkon takřka celý den praží slunce, můžete si vypěstovat i vlastní papriky. Pokud se rozhodnete pro klasické papriky, počítejte s tím, že budou vyžadovat pravidelnou a dostatečnou zálivku. Na malé balkony se hodí malinké chilli odrůdy, které se vejdou do skromnější nádoby, nebo speciální kultivary šlechtěné pro balkonové pěstování.

Bylinky do kuchyně i pro zdraví

Pokud rádi využíváte při vaření nejrůznější bylinky, určitě si své oblíbené druhy pěstujte i na balkoně. Budete je tak mít kdykoliv po ruce. Bez problémů si takto můžete vypěstovat třeba tymián, rozmarýn, mátu, saturejku, bazalku, koriandr, oregano, pažitku, petržel, libeček i majoránku. Pro bylinky se hodí lehčí substrát a slunečné stanoviště.

Saláty a jiné listí

Na balkoně můžete pěstovat rovněž listové saláty, druhy, které netvoří klasické hlávky, ale také rukolu, roketu, polníček nebo šruchu. Výhodou je, že je lze sklízet postupně. Konzumovat je můžete k řadě jídel a přimíchávat do každého salátu. O tom, jako osázet severní balkon kvetoucími květinami, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu