Pokud vám kočky likvidují úrodu, zkuste je přelstít. Přinášíme pár tipů

Zahrada 23. června 2021 | 09:22 — Anna Novotná
Vlastníte zahradu, pečlivě ji udržujete, a přesto občas nacházíte rozhrabané záhony nebo zničené rostliny? Pak vás s největší pravděpodobností navštěvuje kočka. Pokud nechcete stále napravovat škody, které nezvaná návštěvnice způsobuje, zkuste vyzkoušet pár triků, jak ji dostat pryč.
Další 3 fotografie v galerii
Kočku můžete ze zahrady elegantně vypudit / Shutterstock

Existuje několik osvědčených rad, díky kterým budete držet kočku dál od své úrody a výpěstků, a přitom se nejedná o nic drastického.

Pepř jim nevoní

Úrodu před kočkami můžete ochránit tak, že její okolí posypete kajenským pepřem. Už po prvním setkání s kořením se zvířata většinou na místo nevrátí. A nemusíte se bát, že byste chlupáčům jakkoliv ublížili, místo jim prostě jednoduše přestane lákavě vonět.

Zbytky růží přijdou vhod

Pokud pěstujete na zahradě růže či jiné dřeviny s trny, schovejte si jejich zbytky. Až budete sít či sázet, dejte větvičky mezi řádky budoucí úrody a do květinových záhonů, kočky se od nich budou držet v uctivé vzdálenosti.

Odpor k vodě

Že kočky nesnášejí vodu, ví asi každý. Vyzbrojte se proto trpělivostí a miskou vody a počíhejte si na kočku poblíž místa, kam nechcete, aby chodila. Nechte ji přiblížit se co nejblíže, a poté jí polijte vodou hlavu. Jistě se jí to nebude zamlouvat a okolí pro ni zůstane spojeno s nepříjemným zážitkem, který si příště ráda odpustí.

Využijte citrusové slupky

Některé pachy jsou pro kočky naprosto nesnesitelné. Například je odpuzují výpary z octa či vůně citrusů. Toho můžete využít i na zahradě, abyste udrželi kočky v uctivé vzdálenosti od záhonků. Shromážděte si slupky z pomerančů či citronů a pokryjte jimi záhonky. A až se rozpadnou, obohatí navíc půdu o potřebné živiny.

Využít můžete i rostliny, které se vyznačují pro kočku nepříjemným aroma. Zkušení chovatelé doporučují například routu vonnou, citronovou trávu nebo eukalyptus. Působí na kočky stejně odpudivě jako slupky citrusů. Čtěte také: Špatná strava škodí nejen páníčkům, ale i jejich kočkám

Zdroj info: nasezahrada.com, ireceptar.cz, davidsuzuki.org

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu