Chraňte se proti klíšťatům i bez chemických repelentů. Přinášíme zajímavý tip

Ostatní 21. června 2021 | 08:26 — Anna Novotná
S klíštětem se ve svém životě čas od času setká každý člověk. Jedná se o nenápadného parazita, který může svému hostiteli velmi zkomplikovat život. Je proto dobré se proti těmto tvorům opravdu účinně bránit. Přinášíme vám zajímavý tip.
Dalších 5 fotografií v galerii
Zabojujte proti klíšťatům přírodní cestou / Pixabay

Klíště si můžete přinést parkticky odkudkoliv. Tento tvor žije v travnatých porostech smíšených lesů, vyskytuje se na loukách, v zahradách i městských parcích. Takže i z obyčejné procházky okolo domu si můžete tohoto nezvaného návštěvníka přinést.

Spreje přestávají účinkovat

Současné teplé počasí klíšťatům doslova přeje. Faktem je, že mnohé nabízené repelenty již nejsou natolik účinné a klíšťata proti nim začínají být stále více odolnější. Mnoho lidí navíc odmítá aplikaci komerčně vyráběných repelentních sprejů ve snaze ochránit své tělo před chemikáliemi. Řešením je proto sáhnout po přírodních složkách, které klíšťata odpuzují.

Američtí studenti prozkoumali 13 éterických olejů a dva konkrétní druhy klíšťat - Dermacentor a Haemaphysalis. Zjistili, že přírodní silice jako fenykl, muškátový oříšek či anýz mají až čtyřikrát vyšší repelentní účinek než komerčně vyráběné repelenty proti rodu Dermacentor. Fenykl a muškátový oříšek měly třikrát vyšší repelentní účinek, proti rodu Haemaphysalis se pak nejvíce osvědčil muškátový oříšek, ale i silice zázvoru a bergamotu.

Silný protivník

Podstatou účinku některých esenciálních olejů je to, že jsou jejich vůně pro klíšťata velmi nepříjemné. Klíšťata mají velmi dobře vyvinuté čichové vnímání a některé vůně pro ně mohou být až toxické. Proto si před tím, než půjdete zase do přírody, kápněte do dlaní malé množství esenciálního oleje, rozetřete ho po povrchu válečku, kterým se odstraňují nečistoty z oblečení, a přetřete jím okraje nohavic, rukávů a dekoltu. Čtěte také: Mšice dokáží zničit keře i stromky. Připravte si na ně vlastní, účinný a přitom ekologický postřik.

Z klasických esenciálních olejů opravdu spolehlivě odpuzují klíšťata zejména eukalyptový, mátový i levandulový olej. Účinný je i citronový esenciální olej a olej vyrobený z citronové trávy. Éterické oleje jsou tak dobrou alternativou k chemickým repelentům, navíc je můžete používat i u dětí.

Zdroj: www.healthline.com

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu