Tipy na snadné odstranění etiket ze sklenic

Ostatní 23. července 2021 | 14:44 — Anna Novotná
Sklenice od kompotů, láhve od nápojů a jiné skleněné nádoby na sobě většinou mají etikety, které občas není úplně snadné odstranit. A tradiční namočení v horké vodě nemusí pokaždé pomoci, protože výrobci používají i lepidla, která není úplně snadné odstranit.
Další 4 fotografie v galerii
Etiket se jednoduše zbavíte pomocí oleje / Depositphotos

Pokud chcete mít sklenice a láhve bez etiket a lepidla, kterým jsou přichycené často velmi silně, nemusí to být až tak složité, když budete vědět, jak na to.

Koupel v horké vodě

První fází odstraňování bývá namočení sklenic do horké vody, do které můžete přidat saponát. Takto se vám většinou podaří odstranit etikety, ale lepidlo zůstává. V takovém případě přistupte k dalším krokům.

Všeuměl jedlá soda

Tento prostředek se v domácnosti používá mnoha způsoby a je vyzkoušený právě i na odstraňování lepidla zpod etiket. Dvě čajové lžičky jedlé sody smíchejte s malým množstvím horké vody. Měla by vzniknout hustá kašička. Pokud bude příliš řídká, přidejte další lžičku sody. Naneste na lepidlo například starým zubním kartáčkem a nechejte působit asi hodinu. Poté se pokuste lepidlo odstranit hrubou stranou kuchyňské houbičky nebo drátěnkou.

Olejová lázeň

Další možností je vyzkoušet potřít etikety nebo lepidlo běžným stolním olejem. Nanášejte jej hadříkem nebo opět kartáčkem. Po nějakém čase zkuste etiketu či lepidlo odstranit pomocí výše zmíněných prostředků. Poté sklenice omyjte horkou vodou se saponátem a opláchněte čistou vodou.

Ocet a citronová šťáva

Tyto suroviny mají v domácnosti také široké uplatnění a měly by pomoci i s naším problémem. Etikety potřete octem nebo citronovou šťávou (stačí i citronka) a nechejte hodinu působit. Poté sklenici očistěte vlhkým hadříkem nebo houbičkou. Čtěte také: Výborné přírodní repelenty, kterými odradíte komáry, mouchy i další otravný hmyz.

Líh a odlakovač

Pokud se vám nepodaří problém vyřešit předchozími metodami, máte tu čest s opravdu silným lepidlem. Pak ještě můžete vyzkoušet líh nebo odlakovač na nehty, které opět musí na etiketu nebo lepidlo nějakou dobu působit. Houbička nebo drátěnka by měly dílo dokonat. Někdy se ani přes všechny pokusy nepodaří lepidlo odstranit dokonale. V takovém případě se nabízí ještě jedna možnost. Udělat si vlastní etiketu a přilepit ji místo té původní.

Zdroj: reusablenation.com, wikihow.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu