Přidejte k okurkám zálivku z této běžné potraviny a plodit vám budou až do podzimu

Zahrada 26. července 2021 | 08:28 — Zuzana Procházková
I běžná potravina, kterou máme všichni doma, může výrazně podpořit růst nových plodů okurek nebo také paprik. Řeč je o cukru. Právě sladká cukrová zálivka má na zahradě velké množství využití. Jedním z nich je podpora růstu okurek. Ukážeme si, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Dosáhnout optimálních podmínek růstu okurek může být pro nezkušeného pěstitele náročné / Depositphotos

Zejména okurka setá je velmi náročná na živiny. Dosáhnout optimálních podmínek k růstu plodů může být pro nezkušeného pěstitele náročné. V odborné literatuře se dozvíte, že okurky vyžadují dostatek draslíku, dusíku a fosforu. V opačném případě bývají okurky napadeny plísněmi a hnilobou. Těmto problémům však lze jednoduše předcházet správnou výživou.

Okurky potřebují cukrovou zálivku, budou pak lépe plodit

Těmto problémům však lze jednoduše předcházet správnou výživou. Jestliže jste zpozorovali, že vaše sazenice okurek poslední dobou plodí méně a méně, je potřeba co nejdříve jednat. V pozdější době by byla fertilita okurek už jen těžko obnovená. Připravte si tedy roztok z cukru následovným způsobem.

Rozmíchejte dvě polévkové lžíce cukru v jednom litru teplé vody. Nechte vychladnout a následně tento litr cukrového roztoku použijte jako zálivku pouze k jedné sazenici okurek. Tímto způsobem následně přidejte zálivku ke všem okurkám. Velmi brzy se budete těšit z nových květů.

Můžete použít také glukózu

V případě, že nemáte po ruce cukr, stejný roztok připravíte z glukózy. Rozdíl bude pouze v množství, kdy vám oproti dvou lžícím cukru postačí pouze jedna lžíce glukózy na jeden litr vody. Cukrovou zálivkou hnojte každých 10 dní všechny sazenice okurek. Nejenže bude okurka zanedlouho znovu plodit, ale také listy i stonky budou lépe prosperovat.

Nezapomeňte okurky pravidelně zalévat

Kromě hnojení cukrovou zálivkou okurky pravidelně a dostatečně zalévejte, neboť tato rostlina potřebuje hodně vláhy k tomu, aby se jí vedlo. Obecně se doporučuje, že na jeden metr čtverečný záhonu s okurkami by mělo připadnout 8 až 12 litrů vody. Správná zálivka se pozná tak, že je okolo stonku sazenice okurek vlhká půda do vzdálenosti 20 cm. To znamená, že se voda dostala až ke kořenům.

Dejte si pozor na škůdce

Okurky však potřebují také chránit proti škůdcům. Osvědčený postřik proti škůdcům si vyrobíte z jódu z lékárny, mléka a vody. A jak na to? Smíchejte jeden litr mléka s devíti litry vody a přidejte zhruba 35 kapek jódu. Důkladně promíchejte. Roztok poté přelijte do postřikovače a ošetřujte s ním sazenice okurek každý týden nebo 10 dní. Dále čtěte: Zbavte se otravných octomilek jednou provždy. Díky třem osvědčeným trikům to půjde snadno.

Zdroj: gardeningsoul.com, gardenguides.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu