Spotřebujte úrodu maximálně. I spadaná nezralá jablka se dají zpracovat

Zahrada 04. srpna 2021 | 08:27 — Anna Novotná
Pomalu začíná sezona jablek. Dozrávají první druhy a čekají na své využití. Jenže většinou spousta jablek spadne dříve, než stačí dozrát. Na přímou konzumaci ještě nejsou dost dobrá, ale to neznamená, že by se nedala rozumně zpracovat.
Další 4 fotografie v galerii
I ošklivá nebo nezralá jablíčka můžete rozumně zpracovat / Depositpohotos

Ze spadaných jablek, i těch ne zcela zralých, se dá připravit například pektin, rosol nebo lahodná povidla. Pojďte se podívat, jak na to.

Jablka jsou jednoznačně nejrozšířenější ovoce v našich končinách. Jejich zdravotní benefity jsou nepopiratelné, navíc se dají skvěle využít v kuchyni. Bohužel nezralá jablka většinou končí v kompostu, i když se dají ještě zužitkovat. Například, když se chystáte zavařovat.

Želírující pektin

Abyste udělali skvělou marmeládu, je nutné, aby v ní byl pektin, což je želírující látka. Některé ovoce má vlastního pektinu nedostatek, proto je nutné jej do marmelády přidat. A právě jablka mají pektinu dostatek, proto si jej můžete ze spadaných kusů vyrobit. Poté se dá využít stejně jako kupovaný pektin například při výrobě již zmíněných marmelád.

Postup je velmi snadný. Umytá jablka nakrájejte například na čtvrtky a zbavte jádřinců. Podlijte vodou a přikrytá vařte asi tři čtvrtě hodiny. Poté hmotu propasírujte přes síto. Tekutinu můžete rovnou použít nebo si ji schovat na později. Buď pektinem naplňte vyvařené sklenice a do vychladnutí je obraťte dnem vzhůru, nebo jej sterilizujte asi hodinu při sto stupních Celsia.

Povidla z jablek

I když se to nezdá, také z nezralých jablek se dají připravit chutná povidla. Postup je podobný jako v předchozích případech. Nakrájená jablka bez jádřinců dejte dusit, rozvařte je, přendejte na pekáč a zasypejte cukrem. Pečte na střední teplotu do požadované konzistence. Naplňte zavařovací sklenice a sterilujte při 85 stupních Celsia asi půl hodiny. Čtěte také: Během vykopávek v Jeruzalémě objevili velice zvláštní fosilii. Nikdo netuší, jak se tam dostala

Výroba domácího rosolu

Nezralá spadená jablka mohou posloužit také k výrobě rosolu. Omytá jablka opět nakrájejte a zbavte jádřinců. Podlijte vodou a rozvařte. Poté nechejte hmotu vykapat přes utěrku. Tento proces zabere čas, proto jej proveďte například přes noc. Šťávu však nevymačkávejte, protože by byla kalná. Do vzniklé šťávy přidejte 300 gramů cukru na každý litr a pomalu přiveďte k varu. Na studeném talířku zkoušejte, zda již tekutina rosolovatí. Pokud ne, přidejte více cukru. Šťáva bude postupně měnit barvu, bude tmavnout a připomínat med.

Zdroj info: delish.com, Escoffier.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu