Pozor na nejčastější chyby, kterých se lidé dopouští při podzimní výsadbě stromů a keřů

Zahrada 15. října 2021 | 10:58 — Zuzana Procházková
Podzim je obdobím, kdy si od zahrady rozhodně nemůžeme oddychnout. Kromě toho, že je potřeba vše zazimovat a ochránit před mrazy, nastává ideální čas k výsadbě nových keřů i stromů. Poradíme vám, na jaké nejčastější chyby si dát pozor.
Další 2 fotografie v galerii
Po zasazení je důležité překontrolovat, zda zemina dostatečně přilnula ke kořenům / Shutterstock

Podzimní výsadba stromů a keřů je jednou z nejdůležitějších v rámci celého roku. Je to z toho důvodu, že stromy během zimy stihnou dostatečně zakořenit, posílí tak a na jaře krásně porostou. Spousta lidí však nerespektuje nároky stromu na stanoviště, hloubku jámy nebo například hnojení, a to je chyba. Ukážeme si proto, v jakých oblastech se při výsadbě nejčastěji chybuje.

1. Nevhodně zvolené stanoviště

Každý strom a keř, který si zakoupíte, má specifické požadavky na stanoviště. Může se jednat o nárok na slunce, stín nebo například vlhkost a větrnost. Tyto nároky na místo je potřeba předem zjistit v zahradnictví, a podle toho poté volit stanoviště na vaší zahradě.

2. Velikost vykopané jámy

Další oblastí, ve které lidé při podzimní výsadbě stromů chybují, je šířka a hloubka jámy. Vykopaná jáma by měla být velká a hluboká natolik, aby se v ní všechny kořeny pohodlně rozprostřely a nijak se mezi sebou nekřížily či neohýbaly.

3. Chybějící opěrný kůl

Nově zasazené stromy i keře potřebují nějakou oporu, ke které je minimálně přes zimu důkladně zafixujete. Nejenže tímto krokem přecházíte vyvrácení stromu, ale také jej podpoříte v zakořenění a celkové stabilitě.

4. Nesprávné hnojivo

Spousta zahrádkářů v dobré víře pomoci stromku přidá po výsadbě do hlíny přemíru hnojiva. Výsledný efekt je bohužel více ke škodě než k užitku. V ideálním případě po vykopání jámy přidejte na dno dostatek uleželého kompostu (nikdy ne čerstvého) nebo kompostu fermentovaného, který je k zakoupení ve formě peletek. Další přihnojování není až do jara potřeba.

5. Vznikající vzduchové kapsy

Po zasazení je důležité překontrolovat, zda zemina dostatečně přilnula ke kořenům a nevznikla tak vzduchová kapsa v prostoru jámy. Proto je vhodné zasypávat kořeny stromu dobře prosetou hlínou bez hrudek a stromkem v průběhu několikrát jemně zatřást, aby se udusala hlína kolem kořenů.

6. Nevhodné zalévání

Předposlední nejčastější chybou v oblasti výsadby stromů na podzim je nepřiměřená zálivka. Nově zasazený strom potřebuje velkou dávku vody, aby se voda zvládla vsáknout až k půdě pod kořeny. Co se týká opadavých dřevin, ty už na podzim a během zimy zalévat nemusíte. U těch stálezelených dřevin je však známo, že je potřeba zalévat i přes zimu. Dále čtěte: Tipy, jak zpracovat a k čemu využít nedozrálá rajčata. Nevyhazujte je, pomůže prastarý italský trik.

Zdroj: housebeautiful.com, treenewal.com, plantnebraska.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu