Dopřejte před zimou orchidejím náležitou péči a odmění se vám bohatým květenstvím

Ostatní 07. listopadu 2021 | 07:56 — Zuzana Procházková
Orchideje, královny okenních parapetů, jsou bezpochyby jedny z nejkrásnějších květin. Jedná se však o rostlinu háklivou na změny teplot. Proto byste ji měli během listopadu připravit na zimu a poskytnou jí náležitou péči. Stačí pár jednoduchých věcí, díky kterým vám orchideje budou prosperovat jako nikdy předtím. Poradíme vám, co je potřeba udělat.
Další 3 fotografie v galerii
Aby orchideje dobře prosperovaly, musí být umístěny na slunném stanovišti / Shutterstock

Přelom podzimu a zimy je obdobím, kdy příroda shazuje poslední listy a pomalu, ale jistě se ukládá k několikaměsíčnímu spánku. Orchideje, které pěstujete v teple domova, se však k žádnému spánku nechystají. Naopak. Pokud jim poskytnete náležitou péči a připravíte je na teplotní rozdíly, které panují během zimy, pak se budete radovat z krásných květů i nadále. Není na tom nic složitého.

Populární orchidej Phalaenopsis

V Česku jsou nejčastější orchideje pěstované na okenních parapetech rodu Phalaenopsis. Je to z toho důvodu, že jsou vhodné pro začátečníky a kvetou i třikrát za rok. Dále jsou populární orchideje roku Paphiopedilum nebo Dendrobium. V poslední době jsou však stále více vyhledávané také orchideje rodu Vanda. Ať už pěstujete jakoukoli orchidej, péče před zimou je pro všechny stejná.

Orchideje přesuňte na slunné stanoviště

Aby orchideje dobře prosperovaly, je zapotřebí, aby byly umístěny stále na slunném stanovišti. Na podzim se však dny zkracují a teplota klesá, což orchidejím nesvědčí. Proto je zapotřebí, abyste je přesunuli na parapet východní či jižní strany. Pokud nemáte tuto možnost, pak je umístěte na jasné nepřímé sluneční světlo. Případně si pomozte rozhrnutím závěsů nebo vytáhněte žaluzie.

Zaměřte se na správnou vlhkost

V místnosti, kde pěstujete orchideje, byste měli udržovat nejvýše 70% vlhkost. Pokud máte vzduch sušší, k větší vlhkosti si můžete pomoci tak, že orchidej umístíte na podnos s vrstvou mokrého štěrku. Dále je také důležité, abyste orchidejím, které jsou umístěny nad topením, dopřáli alespoň jednou denně vodní mlhu. Pozor však na to, abyste nezasáhli květy. Ty by poté mohly zčernat. Co se teploty týká, tak orchidejím vyhovuje teplota mezi 19 až 26 °C během dne a 15 až 21 °C v noci. Během zimy se pak určitě vyvarujte průvanu, který by mohl orchideje poškodit.

Hnojení orchidejí

Běžně pěstované teplomilné orchideje se vyznačují tím, že u nich není výrazná doba klidového růstu. To znamená, že vám mohou v zimě klidně nasadit květy. Květenství můžete podpořit dvěma až třemi dávkami hnojiva bohatého na draslík. Od poloviny října hnojte vždy jednou měsíčně. Pokud pěstujete druhy orchidejí, jako jsou Dendrobium nebo Cattleya, tak ty nehnojte vůbec, neboť mají přes zimu klidový režim.

Ochrana před škůdci

Škůdci si v zimě rozhodně oddych nedávají, a proto nezapomeňte orchideje pravidelně kontrolovat. Zejména svilušky si libují na orchidejích v suchém vzduchu. Pokud jakéhokoli škůdce zaregistrujete, pak ihned zasáhněte pomocí speciálních přípravků. Dále čtěte: Sedm psích plemen, která byste si rozhodně neměli pořizovat, pokud máte děti.

Zdroj: justaddiceorchids.com, aboutorchids.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu