Sedm psích plemen, která byste si rozhodně neměli pořizovat, pokud máte děti

Mazlíčci 29. října 2021 | 07:41 — Zuzana Procházková
Pokud si plánujete pořídit pejska, pak je správný výběr plemene ta nejdůležitější věc. Některá psí plemena jsou totiž zcela nevhodná do rodin s dětmi. Mohlo by se stát, že se po dětech oženou a ublíží jim. Přečtěte si proto, o jaká psí plemena se jedná.
Další 3 fotografie v galerii
Při výběru psího plemene k dětem buďte velmi opatrní / Pixabay

Pořízení pejska do rodiny je rozhodně skvělá věc. Toto rozhodnutí je však nutné dobře promyslet, protože se jedná o zodpovědnost na několik dalších let. Volbu plemene musíte přizpůsobit mnoha faktorům. S některými psy je potřeba každý den chodit na dlouhé procházky, protože potřebují spoustu pohybu. S jinými je zase nutné chodit na cvičák, protože budou jinak nezvladatelní. A to není zdaleka vše. Pokud jste však rodina s dětmi, pak je pro vás zásadním kritériem výběru plemene to, zda je pes vhodný k dětem.

Charakteristika plemen, která není vhodné pořizovat k dětem

Většina těchto plemen nemá ráda křik nebo vysoké tóny hlasu. Dále jim velmi vadí rychlé, neobratné a nevyzpytatelné pohyby, které děti dělají. Navíc, tato plemena psů mají ve zvyku respektovat pouze autoritativní postavy a řídit se jen jejich příkazy. Autoritou bývají rodiče a děti jsou psy zcela ignorovány. Obecně jsou tato plemena psů samostatnější, hůře se cvičí a nejsou příliš shovívavá k malým dětem.

Pejska k dětem pořizujte od štěňátka

Pokud si tedy jako rodina s dětmi chcete pořídit pejska, pak je vhodné vybrat štěňátko, nikoliv dospělého psa. Je to z toho důvodu, že bude štěně s dítětem od malička vyrůstat a zvykne si na něj. Dítě se díky svému psímu parťákovi naučí zodpovědnosti a pes ho bude milovat. Při výběru štěněte se však zaměřte na to, aby nebylo bázlivé nebo přehnaně aktivní či kousavé. A jaká plemena se nehodí k dětem, čtěte dále.

Pekingský palácový psík

Pekingský palácový psík je velmi dobře známý tím, že nesnáší jakékoli tahání za ocas, šťouchání nebo popichování. Rychle se rozzlobí a kousne. Navíc je toto plemeno majetnické, což znamená, že pokud bude mít nějakou hračku a dítě mu ji bude chtít vzít, tak se po něm ožene.

Čivava

Čivava je nejmenším psím plemenem na světě. A jak je známo, čivavy si svoji malou velikost dohánějí hlasitým nepříjemným štěkotem a agresivním chováním. Čivavy nemají rády jakékoli dětské hry a vadí jim, když se jich děti dotýkají. Těžko si budují důvěru a při sebemenším pocitu nebezpečí útočí a koušou.

Čau-čau

Čau-čau sice svým rozkošným vzhledem doslova vybízí k pohlazení a pomazlení, nedělejte to však. Toto plemeno to rozhodně nemá v oblibě. Dalším problémem je skutečnost, že jsou tito psi velmi tvrdohlaví a vycvičit je bývá nadlidský úkol.

Výmarský ohař

Výmarského ohaře není radno pořizovat k malým dětem. Toto plemeno bylo vyšlechtěno k lovu velké zvěře a k ochraně, ne k dětem. Ohař chrání pouze svého páníčka, který má v rodině největší respekt, bývá to tedy jeden z rodičů. Jakmile pak páníčka něco ohrožuje, ať už se třeba jedná o dětskou hru nebo dovádění, může ohař na dítě zaútočit, protože chce ochránit páníčka.

Akita

Akity jsou milým a věrným plemenem, které bylo vyšlechtěno ke hlídání. Akity hlídají a chrání opravdu poctivě. To však může být i problémem. Například když vás navštíví cizí děti. Poté jakýkoli hluk nebo kvílení při hraní můžou vnímat jako ohrožení rodiny, a začnou ji bránit.

Aljašský malamut

Aljašský malamut je nádherné plemeno. Je však potřeba vědět, že má velmi silné vlčí instinkty. Z toho důvodu není vhodný k malým dětem. V krajních případech hrozí, že si je splete s kořistí a může je napadnout. Navíc je toto plemeno extrémně dominantní a je potřeba s ním chodit pravidelně na cvičák, jinak nebude poslouchat.

Američtí pitbullové

I když je většina americkým pitbullů skvěle vycvičena, určitě existují i vhodnější plemena k dětem. Tento pes je známý pro svého bojového ducha a problém může nastat při kontaktu s jinými útočnými psy. U cizích lidí je většinou delší dobu nedůvěřivý, a proto je potřeba jít na seznámení pomalu. Při styku s velmi malými dětmi je nutný dohled dospělé osoby. Dále čtěte: Zazimování levandule. Na co si dát velký pozor a jak bylinu přes zimu ochránit.

Zdroj: thesprucepets.com, pesweb.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu