Překvapte návštěvu tímto andělsky nadýchaným a vláčným perníkem. Bez vážení, z mísy přímo na plech
Někdo má perník spojený s adventní náladou, někdo přímo s Vánocemi, jiní zase s tradiční babiččinou kuchyní. Perník je totiž charakteristický pro své silně aromatické voňavé koření, které obsahuje skořici, hřebíček, kardamon, badyán, zázvor a muškátový oříšek. Tuto perníkovou směs koření si můžete běžně zakoupit přímo v obchodě, riskujete však, že tam nebudou všechny ingredience, navíc koření může ležet ve skladě už hodně dlouho. Není proto nic lepšího než si vyrobit vlastní směs tak, jako to dělaly naše babičky. Perník pak bude vonět úplně jinak.
Důležitost kypřicího prášku
Perníkové těsto je lité, a tak jako každé lité těsto, se neobejde bez kypřicího prášku. Právě ten totiž zaručí, že vám moučník krásně vzejde, bude nadýchaný a vláčný. Při použití kypřicího prášku však dělá mnoho lidí jednu zásadní chybu, kvůli které nemusí být perník ve výsledku tak nadýchaný.
Kypřicí prášek nikdy nepřidávejte do tekutého těsta
Kypřicí prášek nikdy nesypte přímo do tekutého těsta, neboť látky v prášku spolu začnou reagovat, jedlá soda rychle vyšumí a dezert pak bude po upečení tuhý a zdrclý. Kypřicí prášek vždy smíchejte dohromady se sypkými surovinami, díky tomu nebudou jednotlivé složky mezi sebou tak rychle reagovat. Také myslete na to, že byste kypřicí prášek měli přidat co nejblíže ke konci receptu.
Perník recept
Na nadýchaný perník bez vážení budete potřebovat:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek oleje
- 1,5 hrnku cukru
- 1 čokoládový puding
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce holandského kakaa
- 3 lžíce povidel nebo marmelády
- 1 lžičku skořice
- 1 hrst nasekaných ořechů
- Čokoládovou polevu nebo kokos na ozdobení
Postup receptu
Připravte si velkou mísu, do které prosejte mouku, a poté přidejte všechny ostatní sypké suroviny a zamíchejte. Ve druhé míse smíchejte dohromady mléko, olej, vejce a marmeládu či povidla, případně rozmixujte mixérem, aby se všechny složky dobře spojily. Tekutou směs poté vlijte do velké mísy se sypkou směsí a pomocí šlehače umíchejte hladké lité těsto. Plech vyložte buď pečicím papírem, nebo vytřete olejem a vysypte moukou, těsto do něj potom rovnoměrně nalijte. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba 30 až 40 minut. Upečený perník nakonec polijte nebo jen počárkujte čokoládovou polevou, posypte případně kokosem nebo potřete marmeládou. Dále čtěte: Vypěstujte si petržel ze semínka na parapetu. Není na tom nic složitého a budete mít nekonečné zásoby.
Zdroj: apetitonline.cz, toprecepty.cz.