Jak se zaručeně zbavit nepříjemného vrzání dřevěné podlahy

Dům 28. listopadu 2021 | 14:06 — Zuzana Procházková
Nejspíš každý, kdo má v domě starší dřevěnou podlahu, se setkal s nepříjemným vrzáním při došlápnutí. Někomu sice tento zvuk může přijít až poetický, většinu lidí však vrzání přivádí zcela k šílenství. Nezoufejte však, podělíme se s vámi o několik triků, díky kterým se vrzání nadobro zbavíte.
Další 3 fotografie v galerii
Zbavte se nepříjemného vrzání u podlah jednou provždy / Pixabay

To, že dřevěná podlaha začne po určité době vrzat, je zcela přirozené. S postupem času, vlivem počasí, tedy tepla, sucha a vlhkosti, se začnou parkety smršťovat, a poté zase rozšiřovat. Děje se tak z toho důvodu, že je dřevo živý materiál a pružně reaguje na okolní změny. Proto se po nějaké době jednotlivé dřevěné parkety začnou odlepovat od svého lůžka a onen nepříjemný vrzající zvuk je tady. Dobrou zprávou je to, že pokud vrzání evidujete jen v určitých místech, není nutné renovace celé podlahy. Vystačíte si s těmito následujícími tipy.

Mastek a grafit

Vrzání u podlah se můžete zbavit díky použití mastkového nebo grafitového prášku. A jak na to? Prášek nasypte do spojů mezi parketami, které jsou nejvíce vrzající. Místo ošetřené práškem poté překryjte hadrem a párkrát si na něj stoupněte celou svou váhou, aby se prášek v rýhách pořádně udusal. Použitý grafit nebo mastek vrzající místo pěkně promaže a vyplní, díky čemuž parkety při tření přestanou vydávat onen nepříjemný zvuk.

Oprava poškozených míst

Příčinou vrzajících dřevěných podlah můžou být také uvolněné hřebíky, kvůli kterým parkety nedrží dostatečně pevně, a dochází tak k jejich tření. Pokud se jedná o místo pouze s pár parketami, pak bude nejlepším řešením, když dané místo rozeberete a opravíte, případně nahradíte novými parketami.

Bruska a lak

Třetí postup, jak se můžete zbavit vrzání u dřevěných podlah, je díky preciznímu vybroušení podlahy. Tu následně nalakujete. Co se týká míst mezi parketami, ty je vhodné vyplnit tmelem smíchaným s prachem, který vám zůstane po broušení parket. Tento typ opravy je sice pracnější, ale výsledný efekt bude velmi estetický.

Podlepte nově parkety

Jako poslední se nabízí možnost jejich nového podlepení. Zjistěte proto, které parkety způsobují onen vrzající zvuk a přesně ve středu je provrtejte vrtákem o průměru zhruba 4 milimetry. Vyvrtanou dírkou poté vstříkněte řídké polyuretanové lepidlo přímo pod parketu. Polyuretan použijte z toho důvodu, že schne vlhkostí, zároveň při usychání mění svůj objem a roztahuje se. Díky tomu vyplní vyvrtanou vzduchovou mezeru v parketu. Nakonec je ideální ještě opravenou parketu na půl dne nebo celý den zatěžkat. Dále čtěte: Vyžeňte natrvalo holuby z balkonu. Několik tipů, díky kterým se už nikdy nevrátí.

Zdroj: lifehacker.com, thisoldhouse.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu