Jak rychlovarnou konvici zaručeně zbavit vodního kamene. Vyzkoušejte trik s citronovou šťávou

Ostatní 22. prosince 2021 | 07:48 — Zuzana Procházková
Vodní kámen se tvoří ve všech domácích spotřebičích, které ohřívají vodu. Jelikož rychlovarnou konvici používáme téměř denně, tak v ní můžete velmi brzy pozorovat onen bělavý povlak - vodní kámen. Přečtěte si proto několik osvědčených tipů, jak zbavit varnou konvici vodního kamene jednoduše a bez chemie.
Další 3 fotografie v galerii
Existuje několik osvědčených tipů, jak zbavit varnou konvici vodního kamene / Shutterstock

Usazování vodního kamene v domácích spotřebičích není nic dobrého. Problémem je to, že kvůli vodnímu kameni jsou spotřebiče méně efektní, mohou spotřebovávat více energie, a navíc se jim výrazně zkracuje životnost. Jakmile zpozorujete vodní kámen, je potřeba ihned zasáhnout. V ideálním případě se však vodnímu kameni naučte předcházet. Po uvaření vody je vhodné z konvice vylít přebytečnou vodu a nechat ji otevřenou, aby mohla proschnout.

Vodní kámen

Vodní kámen, jinak také uhličitan vápenatý, se přirozeně vyskytuje v pitné kohoutkové vodě. Jeho množství je spojeno s tvrdostí vody v oblasti. Některým domácnostem se ve spotřebičích tvoří jen málo vodního kamene, jiné s ním mají zase věčné problémy. Při velmi tvrdé vodě se pak kvůli vodnímu kameni neničí jen rychlovarné konvice, ale také myčka na nádobí, vodovodní kohoutky, potrubí a pračky.

Vyzrajte nad tvrdou vodou

Pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou, pak je vhodné učinit určitá opatření. Velmi dobrým řešením je namontování na začátek vodovodního řadu filtr. Dále můžete také pořídit automatické změkčovače vody, které fungují na bázi regeneračních solí nebo kamence. Tímto způsobem si usnadníte práci s ustavičným odstraňováním vodního kamene jak v kuchyni, tak v koupelně.

Vodní kámen odstraníte šťávou z citronu

Jednou z velmi účinných metod na odstranění vodního kamene je použití čerstvé citronové šťávy. A jak na to? Naplňte rychlovarnou konvici vodou a vymačkejte do ní čerstvou šťávu z jednoho citronu. Poté vymačkaný citron nakrájejte a přidejte ho také do konvice. Poté konvici zapněte a nechte citrón působit. Nakonec vypláchněte konvici vlažnou vodou.

Postačí i kyselina citrónová

Pokud máte doma kyselinu citrónovou, můžete ji použít místo čerstvé šťávy z citrónu. Postup je totožný s výše popsaným. Na velmi zarytý vodní kámen budete muset nejspíš postup s kyselinou citrónovou několikrát opakovat až do úplného odstranění vodního kamene. Vhodné je, abyste tuto proceduru prováděli jako prevenci jednou týdně, a zejména v případě, že máte doma tvrdou vodu. Dále čtěte: Ucpaný záchod vyřešíte na jedno spláchnutí. Vyzkoušejte fígl instalatérů s potravinovou fólií.

Zdroj: housebeautiful.com, bhg.com.au.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu