Trestat štěně za loužičky nikam nevede. Úspěch je v něčem jiném

Mazlíčci 25. prosince 2021 | 14:52 — Helena Malá
Jestliže se vaše rodina rozrostla o malého psího člena, čeká vás spousta práce. Mimo jiné budete muset naučit vaše štěně nečůrat doma. Tresty ani strkání čumáku do loužiček či výkalů nic dobrého nepřinesou. Musíte to vzít za úplně jiný konec.
Abyste naučili pejska vykonávat pořebu venku, je třeba mu věnovat dostatek času a být trpělivý / Shutterstock

Odnaučit štěně konat svou potřebu doma bývá pro většinu novopečených majitelů úkol číslo jedna. Nikdo nechce permanentně vytírat loužičky nebo odklízet bobky. Dobrou zprávou je, že ani pro pejsky není přirozené spát nebo přijímat potravu v místech, kde koná svou potřebu. Tento instinkt vám může hodně pomoct. To je také důvod, proč by štěně mělo mít svůj malý uzavřený prostor, kde tráví svůj čas, pokud je bez dohledu.

Jak dlouho vydrží

I když máte doma malé štěňátko, nějakou dobu dokáže moč zadržet. Je to sice hodně individuální, ale obecně platí, že každý měsíc života se rovná jedné hodině bez močení. To znamená, že tříměsíční štěně by mělo být schopno vydržet bez močení tři nebo maximálně čtyři hodiny. Po tuto dobu by mělo být bezpečné nechat štěňátko v jeho uzavřeném pelíšku. Takto se hranice posouvá do šestého měsíce věku.

Pokud ale potřebujete nechat štěně doma bez možnosti venčení po delší dobu, nemělo by naopak být uzavřeno v místě, kde spí, ale mělo by mít k dispozici větší prostor jako třeba kuchyň, prádelnu a podobně. Tím neporušíte jeho instinkty, může i nadále spát a jíst v čistém prostředí a potřebu konat v druhém rohu.

Pokud nemáte možnost venčit vaše štěně dostatečně často, existuje možnost naučit ho konat potřebu na určitý povrch, např. noviny. Položte je na již provedenou loužičku a příští louže s největší pravděpodobností vznikne na stejném místě.

Klíčový je váš čas a pochvala

Nejlepší je, pokud svému štěněti můžete alespoň na začátku věnovat co nejvíce svého času. Tedy v pravidelných intervalech si z práce odskočit domů a pejska vyvenčit. Pokud štěně venku vykoná svou potřebu, nezapomeňte ho pochválit nebo odměnit pamlskem. Venčit byste štěně měli často a hlavně pravidelně, a to do chvíle, kdy pochopí, že loužičky patří zásadně ven. Na druhou stranu to s venčením není dobré přehánět, štěně by po příliš častém venčení nechápalo, co po něm požadujete.

Když během venčení pejsek potřebu nevykoná, nevadí. Jděte domů a po pár minutách to zkuste znovu. Po každém úspěšném venčení by štěně mělo mít možnost volného pohybu po domě, aspoň po krátký čas.

Nestresujte sebe ani psa

Vzhledem k tomu, že trest může uškodit jak psychicky, tak fyzicky, neměli byste štěně v jeho raném věku trestat. Pokud štěně přistihnete přímo „při činu", pouhé tlesknutí stačí k vyrušení a můžete ho rychle zvednout a odnést ven, aby zde potřebu dokončilo. Pokud někde najdete už hotovou louži nebo hromádku, rozhodně nemá cenu strkat do ní provinilci čumák. Vůbec netuší, co po něm chcete a proč se zlobíte. Raději se dohodněte se zbytkem rodiny, aby vám pomohli příště takovýmto nehodám zamezit tím, že vám pomohou s dohledem a pravidelným venčením.

Pamatujte si, že pokud chcete štěně co nejrychleji naučit správným návykům, bez vašeho času, trpělivosti, odměn, chvály a uzavřeného pelíšku to nepůjde. O tom, jak je důležité v zimě pečovat o psí kůži, jsme psali zde.

Zdroj: klinikanisa.cz, petco.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu