Vyžeňte kunu ze zahrady jednou provždy. Přechytračte ji její vlastní zbraní

Mazlíčci 30. prosince 2021 | 08:54 — Zuzana Procházková
Kuna je sice na pohled roztomilé malé zvířátko, dokáže však napáchat na nemovitosti, v níž se usídlila, pořádné škody. Pokud tedy máte podezření na kunu, je nutné ihned zasáhnout. Poradíme vám, jak se jí zaručeně a zároveň nenásilně nadobro zbavit.
Další 3 fotografie v galerii
Na vyhnání kun zabírají zejména silné pachové stopy / Shutterstock

Pokud jste objevili stopy kuny u vás na zahradě nebo v domě, pak se s největší pravděpodobností jedná o kunu skalní. Právě kuna skalní, které se lidově přezdívá kuna domácí, se dovedla již plně přizpůsobit životu ve vsích i městech. Kuna se u vás doma nejčastěji usídlí na nějakém tichém nepoužívaném místě, jako například ve sklepě, stodole, na půdě nebo v nějakém koutě.

Škody, které kuna páchá

Zatímco ve městech si pochutná na holubech, na vsích se vkrádá do kurníků kvůli vajíčkům, ale bez problému si poradí i se slepicemi. To však není zdaleka vše. Kromě lovení kuna s oblibou přehryzává kabely a vše gumové u automobilu, ráda ničí zateplení budov nebo například střešní krytinu.

Jak odhalit přítomnost kuny

Kromě výše uvedených škod lze přítomnost kuny odhalit ještě podle jejich silně zapáchajících exkrementů jako moči, trusu a výměšků ze žláz, kterými si označuje své osídlené teritorium. Když se k tomu přidá ještě ten fakt, že kuna dělá v noci poměrně velký hluk, lze její přítomnost jednoznačně rozpoznat.

Vyzbrojte se proti kunám

Jakmile odhalíte přítomnost kuny ve vašem obydlí, pak rozhodně zajistěte podkroví a jiné části domu, kudy by potenciálně mohly kuny vniknout. Nezapomeňte na to, že se kuna dokáže protáhnout i velmi malými otvory. Z toho důvodu se jako výplň doporučuje kovová mřížka nebo pletivo přestříkané nízkoexpanzní pěnou. To by mělo dostatečně prostory utěsnit.

Kuna nesnáší pronikavý pach

Kuna doslova nesnáší pronikavý nepřirozený pach. Proto jako skvělý odpuzovač funguje například kolínská. Vezměte si nějakou PET láhev, naplňte ji vodou a vodu následně pořádně ovoňte kolínskou. Nakonec protřepejte. PET láhev poté několikrát propíchněte a navoněnou vodu rozstříkejte všude, kde si myslíte, že se vyskytují kuny nebo kde jste například viděli její exkrementy. Kolínská kuny zcela odradí a nebude po nich ani památky.

Další pachy, které kuny nesnášejí

Kromě kolínské samozřejmě existují i další pachy, které kuna nesnáší. Jedná se například o naftalín či lidské a zvířecí pachy. Co kuny vyloženě nesnášejí, jsou pánské vlasy, kočičí chlupy a lidská moč. Pochopitelně ne každý se pro tuto pachovou zbraň odhodlá. Dalšími účinnými prostředky jsou například vonné citronové stromečky nebo například chlorové tablety do bazénu. Dále čtěte: Tablety do myčky se nehodí jen na mytí nádobí, perfektně vyčistí i pračku.

Zdroj: kuna-skalni.eu, temata.rozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu