Při praní děláme stále ty samé chyby. Víc pracího prášku a vyšší teploty nutně nemusejí znamenat čistší prádlo

Dům 11. ledna 2022 | 09:13 — Kateřina Kofroňová
Mnozí z nás mají tendence udělat kvůli čistému a voňavému prádlu téměř cokoliv. Instinktivně přidáváme množství pracího prášku či gelu, aby bylo prádlo čistší, a více aviváže, aby ještě lépe vonělo. Jenže ne nadarmo je stanovena doporučená dávka a její překročení prádlu škodí. To ovšem nejsou jediné chyby, kterých se při praní dopouštíme.
Další 2 fotografie v galerii
Někdy se při praní prádla dopouštíme nevědomých chyb / Unsplash

Při pohledu na hromádky nelibě zavánějícího prádla s odolnými skvrnami nás často napadne prostě přidat víc pracího gelu nebo prášku a nalít plnou odměrku aviváže. Nebo rovnou dvě. Ve skutečnosti to však situaci nepomůže. Prádlo bude mít nejspíš nové skvrny od detergentů a ve vláknech zbydou rezidua pracích prostředků, za což vám vaše kůže rozhodně nepoděkuje.

Prací prostředky, které dáte nad doporučenou mez, se totiž nerozpustí, ani důkladně nevypláchnou. Zůstanou nejen v prádle, ale i ve vaně pračky, kde se budou množit bakterie a s nimi i zápach. Tím spíš, že moderní detergenty obsahují enzymy kvůli účinnému odstraňování skvrn biologického původu. Nahromaděné zbytky enzymů však opět nahrávají bakteriím. Pračka ani prádlo pak nejenže nebudou vonět, ale mohou dokonce začít silně zapáchat. Méně je tudíž někdy opravdu více a u pracího prášku a aviváže to platí dvojnásob.

Nadměrné množství detergentů škodí i pračce

Věděli jste, že přemrštěné používání pracích prostředků zkracuje i životnost pračky? Nadměrné množství detergentů totiž znamená i víc pěny, která působí jako brzda bubnu. Pračka pak připouští stále více vody, přidává další máchání a přestávky, aby přebytečnou pěnu odčerpala. Spotřebovává zbytečně víc energie i vody a více se namáhá motor i čerpadlo. O tom, že nadbytečné množství pracího prostředku znamená také peníze navíc, není třeba mluvit.

Vyšší teplota při praní nemusí být lepší

Většina prádla nebývá nijak zvlášť znečištěná. Stačí je proto vyprat i při nízkých teplotách - můžete snížit teplotu na 30 °C nebo 40 °C, místo abyste prali při 60 °C nebo dokonce 90 °C. Ušetříte tak spoustu času i peněz za elektrickou energii. Na vyšší stupeň se doporučuje prát především spodní prádlo, ponožky, ložní prádlo a deky. Navíc představa, že vyšší teplotou prádlo dezinfikujete, je mylná. Pokud tedy používáte vyšší stupeň proto, abyste prádlo dezinfikovali, klidně teplotu snižte a prádlo po vysušení raději vyžehlete. Dezinfekční program mají navíc některé sušičky, tak zkontrolujte, jestli to není zrovna ta vaše.

Zapínáte poloprázdnou pračku

Mnoho z nás dělá stejnou chybu, a to nedostatečné zaplňování pračky. Ano, někdy je chybou i přesný opak, a to přeplňování bubnu, při kterém dochází k nerovnoměrnému praní a rozmístění pracího prostředku. Výsledkem je pak prádlo, které není dostatečně vyprané a někdy se mohou objevovat i suchá místa na oblečení. Jenže zrovna tak zapínání poloprázdné pračky není zrovna ekologické a dokonce ani ekonomické. Prádlo sice bude krásně vonět, bude čisté, ale spotřebujete v součtu mnohem více vody, pracích prostředků, energie a vyjde vás to dráž.

Jde to i ohleduplně k přírodě

Pračky spotřebovávají spoustu energie a vody a ani prací prášky a aviváže zpravidla nejsou tím nejekologičtějším řešením. Pokud byste rádi prali úsporněji a šetrněji k životnímu prostředí, zkuste dodržovat tyto rady:

  • Prádlo perte, když je opravdu špinavé. Neperte trička ani kalhoty, které jste měli na sobě jen hodinu nebo dvě. Krátce nošené prádlo můžete případně jen osvěžit pomocí parní funkce a za 20 minut je hotovo.
  • Vyhněte se předpírce, protože to také ušetří vodu a elektřinu. Předpírku potřebuje jen skutečně špinavé prádlo.
  • Používejte organické prací prostředky a aviváže (ty, které neobsahují tolik přísad pocházejících z oleje).
  • Vyměňte starší pračku za novou, s moderními funkcemi a navíc energeticky úspornou; dvacetiletá pračka spotřebuje v průměru 2,5krát více elektřiny.

I na sušení záleží

Ekologické praní přímo volá i po ekologickém sušení prádla, nejlépe venku při proudícím vzduchu. Pokaždé to ale nejde. Hlavně v deštivých nebo zimních dnech. Až budete vybírat novou pračku, zvažte, zda si nepořídit i sušičku. Měla by být také z nízkoenergetické třídy. A dobrou službu vám odvede i parní technologie, protože vás ušetří zdlouhavého a úmorného žehlení prádla. Dále by vás mohlo zajímat: Tablety do myčky se nehodí jen na mytí nádobí, perfektně vyčistí i pračku.

Zdroj: TZ Gorenje, archive.curbed.com, food52.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu