Jak snadno navrátit chuť i křupavost gumovým rohlíkům

Ostatní 16. ledna 2022 | 06:49 — Zuzana Procházková
Jestliže děláte většinou velké nákupy a máte ve zvyku dělat potravinové zásoby, pak u pečiva nastává problém. Za den či dva se stane totiž gumovým, ztratí svoji křupavost i chuť. Pokud je vám líto toto pečivo vyhodit, ale zároveň ho nechcete jíst, máme pro vás řešení. Gumovým rohlíkům lze díky pár snadným trikům vrátit chuť i křupavost.
Další 3 fotografie v galerii
Kvůli nesprávnému skladování je pečivo často už za pár hodin tvrdé / Pixabay

Pokud si kladete otázku, kde se rohlíky vlastně vzaly a kdo je začal jako první péct, pak kořeny sahají dobrých pár set let do minulosti. Uvádí se, že jako první zahájil výrobu rohlíků vídeňsky pekař Peter Wendler, a to v roce 1683, jako oslavení úspěšného odražení útoku osmanských vojsk na Vídeň. To však není úplná pravda. Rohlíky jsou zmiňovány už v klášterních zápisech v 10. století, kdy se podávaly jako tradiční velikonoční pečivo ve střední Evropě.

V každém případě je vidno, že si rohlíky zachovaly svoji popularitu až dodnes, kdy jsou vyráběny v mnoha různých variacích, ať už se jedná o celozrnné pečivo nebo například sladké pečivo.

Nedávejte pečivo do ošatky

S rohlíky a pečivem obecně je problém v tom, že druhý den začíná být už nedobré. Chyba je však ne v pečivu jako takovém, ale v jeho skladování. To nejhorší co asi můžete udělat, je to, že rohlíky po příchodu z obchodu vyndáte z igelitového nebo papírového sáčku a dáte je přímo do ošatky. Tímto způsobem během několika pár dalších hodin začne pečivo vysychat a škrob v něm obsažený začne měnit strukturu. Na druhý den bude z vašeho rohlíku gumová hmota, která chutná jako podrážka.

Zapomeňte na igelitové sáčky

Dalším velmi častým nešvarem je to, že ponecháváte rohlíky v igelitových pytlících. Nejenže rohlíky v igelitu ztratí velmi rychle svoji křupavost, ale navíc pečivo nemá přístup ke vzduchu a začne plesnivět. Jde o to, že rohlíky stále produkují nějakou malou vlhkost, navíc pokud jsou ještě zakoupeny teplé, tak tím, že je dáte do igelitu, je naprosto udusíte. Toto tedy také rozhodně nedělejte. Jestliže je kupujete teplé a máte k dispozici pouze igelitový sáček, nechte jej pootevřený.

Jak tedy čerstvé pečivo uchovávat

Nejlepším způsobem, jak uchovávat pečivo, je podle tradic našich babiček. Možná jste si toho už také někdy všimli, že pečivo babičky zabalovaly do plátýnka a ukládaly ho do spíže nebo na jiné stinné chladné místo. Plátěné pytlíky si můžete ušít sami nebo jsou kdekoli k zakoupení. Věřte, že vám udělají velkou službu. Pečivo zůstane křupavé a zároveň bude moci dýchat. Jestliže doma však žádné chladné stinné místo nemáte, posloužit vám může chlebník. Zde však dbejte na to, aby měl otvory a byl ideálně ze dřeva nebo smaltu.

Nadbytečné pečivo uchovejte v mrazáku

Pokud se vám najednou nahromadilo více pečiva, pak je nejlepší volbou dát je zamrazit. Ani v plátýnku ve spíži vám totiž rohlíky nevydrží čerstvé týdny. Co se týká pravidel pro zamrazování, pak to nejdůležitější je nezamrazovat teplé pečivo nebo staré tvrdé či gumové pečivo. Pečivo také zamrazujte po jednotlivých porcích v igelitových sáčcích, abyste vždy dle potřeby vytáhli přesně tolik porcí, kolik potřebujete, a zbytečně nenechávali rozmrazit a znovu zamrazit pečivo přebytečné.

Co s tvrdými rohlíky

Jestliže vám nějaké pečivo ztvrdne, nemusíte je hned vyhazovat, je to velká škoda. Tvrdé pečivo totiž můžete rozpéct v troubě, například s máslem a sýrem, a po rozpečení ihned teplé sníst. Uvidíte, jaká je to dobrota. Stane se krásně křupavým zvenku a krásně měkkým uvnitř. Kromě toho můžete z tvrdého pečiva udělat lahodné krutony do polévek nebo například domácí strouhanku. Způsobů je opravdu mnoho. Dále čtěte: Naučte se připravit čočku tak, aby nenadýmala. Většina lidí ji vaří špatně.

Zdroj: epicurious.com, theperfectloaf.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu