Klíšťata útočí. Zopakujte si, jak bezpečně zbavit svého psa parazita a co dělat, když hlava uvízne v kůži vašeho psa

Mazlíčci 06. května 2022 | 08:22 — Kateřina Kofroňová
Klíšťata jsou v kategorii nejvíce odporného savého hmyzu rozhodně na první příčce. Co ale víc, jsou vysoce nebezpečná a odstraňovat je pomocí prstů, se velice nedoporučuje, jelikož je to nejen neúčinné, ale zmáčknutím klíštěte můžete do svého mazlíčka vstříknout vysoce infekční materiál. Podobný efekt mají i některé jiné běžně užívané nástroje, jako je například pinzeta.
Špatný postup při vytahování klíštěte může způsobit řadu komplikací / Depositphotos

Bez ohledu na to, jak opatrní se snažíte v rámci prevence před napadením klíšťaty být, je velice pravděpodobné, že i přes veškerá opatření nějaké to klíště za celou letní sezonu objevíte. Klíšťata jsou velmi odolní parazité, kteří se běžně vyskytují v oblastech s vysokou trávou a rozsáhlými lesy. Není ale výjimkou, že váš pes (nebo i vy) přinesete klíště z vlastní zahrady nebo procházky po okolí, a to i přesto, že bydlíte ve městě.

Klíšťata obvykle sama odpadnou ve chvíli, kdy se dostatečně nasytí krví vašeho psa, ovšem tento proces může trvat i několik dní, během kterých může klíště přenést na vašeho mazlíčka řadu závažných nemocí včetně boreliózy, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Navíc, co si budeme povídat, to poslední, na co chcete v noci ve tmě šlápnout, je klíště nasáklé krví. Klíště je proto důležité odstranit ve chvíli, kdy ho na svém psovi objevíte. Nabízíme vám návod, jak to udělat co nejbezpečněji v osmi krocích.

1. Připravte si správný nástroj

První věc, kterou potřebujete k zahájení procesu odstraňování klíštěte, je vhodný a bezpečný nástroj, který je speciálně navržený tak, aby vám pomohl odstranit klíště z vašeho psa, aniž by vstříkl obsah klíštěte do krve vašeho mazlíčka. Nejlepší je speciální háček, který klíště pomocí kývavého pohybu dostane snadno ven.

Měli byste si také navléknout jednorázové rukavice, abyste si během procesu chránili své ruce. Klíšťata nalezená na vašem psovi jsou velmi účinnými přenašeči nemocí a některé z těchto nemocí mohou postihnout i vás a vaši rodinu. Také mějte po ruce antiseptikum, dezinfekční prostředek a nádobu, abyste klíště po vyjmutí zachytili a poté ho zlikvidovali.

2. Udržujte svého psa v klidu a pohodě

Na svého psa netlačte a snažte se ho udržet v klidu a pohodě. Nejlépe se vám bude klíště vyndávat vleže. Můžete požádat o pomoc další osobu, která bude psa odměňovat pamlsky. Když bude pes v klidu, můžete pomalu uchopit parazita do háčku na klíšťata a pokusit se ho opatrně, ale pomalu, vytáhnout. Když budete spěchat, nebo pracovat s neklidným psem, riskujete, že zůstane hlavička klíštěte zaseknutá ve vašem psovi, což může zvýšit riziko infekce.

3. Odhalte klíště

Jakmile bude váš pes v klidu, nasaďte si rukavice a použijte vodu nebo líh k narovnání chlupů vašeho psa kolem klíštěte. Jednou rukou přidržujte srst psa, druhou ruku ponechte volnou k jeho vytažení. Následně odstraňte klíštěte z kůže vašeho psa pomocí nástroje na odstranění klíštěte.

4. Vytáhněte klíště ze svého psa

Speciální háček na vytažení klíštěte je tvarován tak, aby se dostal pod tělo parazita a vytáhl jej snadným pohybem bez mačkání zadečku. Zmáčknutí klíštěte by mohlo vtlačit do rány sliny bohaté na bakterie. Tyto nástroje lze zakoupit v místní veterinární kanceláři a také v některých supermarketech a online prodejcích. Poté postupujte následovně.

  • Pomalu zasuňte nástroj pod klíště.
  • Uchopte klíště a jemně zatáhněte.
  • Klíště vytahujte rovnoměrně a přímo nahoru.

Běžné pinzety se k odstraňování klíštěte obecně nedoporučují, protože je pravděpodobnější, že klíště rozdrtí nebo zanechají hlavičku klíštěte zapuštěnou ve vašem psovi. Pokud používáte pinzetu, vytáhněte klíště jedním přímým, ale lehkým a plynulým pohybem. Nemačkejte pinzetu příliš silně, netahejte příliš rychle ani nekruťte pinzetou.

5. Vyčistěte ránu

Jemně otřete postiženou oblast na vašem psovi antiseptikem určeným pro domácí mazlíčky (nebo i pro lidi) nebo použijte mýdlo a vodu.

6. Zkontrolujte, zda na vašem psovi nejsou jiná klíšťata

Po odstranění klíštěte se ujistěte, že klíště, které jste právě vyndali, bylo jediné klíště v srsti vašeho psa. Je totiž velká šance, že se na těle vašeho psa objeví další klíšťata, takže jeho srst důkladně zkontrolujte. Zkontrolujte také packy, polštářky a uši, protože klíšťata často tato místa navštěvují.

7. Zlikvidujte klíště

Po vyjmutí klíštěte jej vložte do zavíčkované sklenice nebo uzavíratelné nádoby s alkoholem, zavřete víčko a vyhoďte. Další možností je přilepit klíště na kus papíru, který klíště vysuší a účinně ho zabije. Klíště ale můžete rovněž zabalit do kapesníčku a vhodit do kamen.

Nezapomeňte také vyhodit rukavice a důkladně si umýt ruce. Vyčistěte nástroj na odstraňování klíšťat dezinfekčním prostředkem a uložte jej na bezpečném místě pro budoucí použití.

8. Sledujte příznaky onemocnění

Během následujících týdnů nebo měsíců po odstranění klíštěte sledujte u svého psa jakékoli změny v chování a pokud se objeví nějaké neobvyklé příznaky, jako je letargie nebo nedostatek energie, potíže s používáním jedné nebo více nohou (kulhání) nebo zrychlené dýchání, neváhejte navštívit svého veterináře.

Co dělat, když hlava klíštěte uvízne v kůži vašeho psa

Není neobvyklé, že se hlava nebo ústní ústrojí klíštěte při odstraňování odlomí a zůstane v kůži vašeho psa. Pokud k tomu dojde a vy stále vidíte a můžete zachytit zapuštěné části klíštěte, můžete zkusit zbývající části vytáhnout. Pokud se vám však nedaří klíště vytáhnout, máte dvě možnosti: ponechat prostor na pokoji a nechat tělo vašeho psa, aby si zbytky klíštěte samo vytlačilo, nebo si domluvit schůzku s veterinářem.

Bez ohledu na to, jakou možnost zvolíte, vyhněte se šťourání nebo rýpání do zapuštěných částí klíštěte. Pokud tak učiníte, může to být pro vašeho psa bolestivé a navíc můžete zatlačit klíště dále do kůže vašeho psa, což by mohlo způsobit další podráždění a infekci.

Pokud necháte hlavu v kůži vašeho psa, omyjte místo teplou mýdlovou vodou. Během několika příštích dnů oblast zkontrolujte, abyste se ujistili, že se místo správně hojí a nevypadá zarudle nebo zaníceně. Pokud ano, kontaktujte svého veterináře. Dále by vás mohlo zajímat: Stárnoucí pes potřebuje náležitou péči. Pozornost věnujte nejen nemocem, ale také změnám chování.

Zdroj: petbasics.com, akc.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu