Jak dosáhnout vyšší úrody jahodníků? Zasaďte kolem nich rostliny, které podpoří jejich plodnost

Zahrada 05. května 2022 | 10:18 — Zuzana Procházková
Pokud pěstujete jahodníky, pak vás jistě zajímá, jak podpořit jejich plodnost a dosáhnout tak bohaté úrody voňavých jahod. Zaměřte se na rostliny, které pěstujete v jejich těsném okolí. Prozradíme vám, díky kterým rostlinám budou jahodníky prospívat jako nikdy předtím a naopak, co vedle jahod rozhodně nesadit.
Další 3 fotografie v galerii
Bohaté úrody jahod dosáhnete díky vhodně zvolené kombinaci rostlin / Pixabay

Ať už máte záhony plné ovoce, zeleniny nebo například bylinek, je potřeba vždy myslet na to, zda jsou dané rostliny vhodné pro pěstování vedle sebe. Věc se má totiž tak, že ne všechny rostliny se vedle sebe snesou, neboť si můžou například dělat stejné nároky na půdu, živiny, a tak se vzájemně ochuzovat. Stejně tak je zde možné riziko přenosu chorob či jiných patogenů. Proto je při zahrádkaření důležité si záhon předem rozvrhnout podle toho, jak budou dané rostliny vedle sebe prospívat.

Konkrétně co se týká jahodníků, nejčastěji pěstovaného drobného ovoce na našich zahrádkách, tak máte na výběr z mnoha druhů zeleniny či bylinek, které si hned ukážeme. Vyzkoušejte to pro letošní sezónu a dočkáte se kvalitní a bohaté sklizně jahod neboť bude celý záhon v rovnováze.

1. Špenát i salát

Zasaďte si vedle jahod také špenát nebo saláty. Zkušení zahradníci moc dobře ví, že špenát či salát zasazený vedle jahodníků zvyšuje produktivitu a úrodu všech tří rostlin. Navíc, salát i špenát zlepšuje kvalitu i chuť jahod a chrání je před zrakem ptáků.

2. Cibule i česnek

Tyto dvě rostlinky se vyznačují intenzivní ostrou vůní, která na velkou vzdálenost odpuzuje škůdce a podporuje prosperitu jahodníků.

3. Keříkové fazole

Keříkové fazole mají dokonalou schopnost odpuzovat zahradní brouky a hmyz, který by mohl poškozovat plody jahodníků. Oproti tomu jahodník je schopen do půdy přilákat více bakterií fixujících dusík, což skvěle podporuje růst fazolí.

4. Brutnák lékařský

Brutnák lékařský je bylina, která je hojně využívána k přípravě mnoha pokrmů. Velkou výhodou je však to, že tato rostlina skvěle přitahuje opylovače, ale zase odpuzuje škůdce, kteří by mohli napadnout jahodníky.

5. Šalvěj

Bylina zvaná šalvěj lékařská má pozitivní účinek na úrodu jahod v tom ohledu, že zvyšuje jejich šťavnatost. Navíc, obdobně jako kopr, koriandr nebo máta, má šalvěj schopnost odpuzovat slimáky a jiné škůdce.

6. Měsíček lékařský

Měsíček lékařský si s jahodníkem skvěle rozumí, a navíc pospolu také krásně vypadají. Měsíček lékařský odpuzuje různé škůdce, kteří by mohli uškodit jahodám, zejména pak hlístice, které ničí kořeny jahodníků.

7. Tymián

Tymián by měl být na vaší zahradě nutností. Nejen, že skvěle chutná a hodí se k ochucený různých pokrmů, má také schopnost odpuzovat hmyz i červy, které škodí jahodám.

8. Pažitka

A nakonec, pažitka zasazená vedle jahod má hned dva pozitivní účinky. Funguje jako přírodní mulčovač a její přírodní vůně pak skvěle odpuzuje různé škůdce. Dále čtěte: Správný střih levandule vám v létě zajistí záplavou krásných voňavých květů.

Zdroj: homesandgardens.com, gardeningknowhow.com, strawberryplants.org.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu