Základní pravidla správného grilování aneb Jak mít maso vždy dokonale měkké a šťavnaté

Ostatní 24. května 2022 | 17:19 — Zuzana Procházková
Na novou grilovací sezónu se každý rok těší mnoho z nás. Při grilování je však potřeba dodržovat několik základních pravidel, díky kterým bude každý pokrm vynikající, a zejména maso dokonale šťavnaté. Prozradíme vám proto, co při grilování rozhodně nezanedbat a čemu se vyvarovat.
Další 4 fotografie v galerii
Grilování je oblíbenou formou přípravy jídla během léta / Pixabay

Od prvních krásných jarních dnů až po teplé podzimní večery je grilování jedním z neoblíbenějších způsobů přípravy jídla. Chuť masa, zeleniny nebo sýra je na grilu zkrátka jedinečná. I když na grilování není obecně nic složitého, je nutné dodržovat níže popsaných šest pravidel správného grilování. Díky nim se vám pokrm vždy s jistotou povede.

1. Pokojová teplota masa

Než položíte maso na gril, je potřeba jej alespoň jednu hodinu nechat povolit při pokojové teplotě. I když se jedná o banalitu, je toto pravidlo základním předpokladem pro dokonalý steak. V opačném případě (dáte-li maso z lednice rovnou na gril) bude s největší jistotou tuhé jako podrážka, neboť dostane teplotní šok.

2. Rozžhavený gril

Druhým pravidlem je mít ideálně rozpálený gril. Pokud totiž dáte steak na gril, který je jen lehce rozpálený, tak nedosáhnete žádné krusty na povrchu a bude se vám špatně odhadovat stupeň propečení masa. Tím pádem váš steak rozhodně nebude medium rare, ale tuhý jako podrážka.

3. Použití podpalovače

Pokud používáte plynový či elektrický gril, tak se vás toto doporučení netýká. V opačném případě, pokud grilujete na dřevěném uhlí, pomozte si k jeho rozžhavení podpalovačem. Volte však ty přírodní, vyvarujte se využívání chemických podpalovačů. Jak poznat, že je uhlí správně rozžhavené? Tak, že přestává kouřit a vidíte občas nějaké malé plamínky.

4. Délka grilování

Pokud budete grilovat celý večer, sáhněte raději po briketách z tvrdého dřeva. Vydrží vám i během velmi dlouhého grilování. Oproti tomu na krátké grilování pár kusů masa a zeleniny volte dřevěné uhlí.

5. Teplota grilování

Teplota grilování je velmi důležitá. Odvíjí se od toho, zda grilujete přímým nebo nepřímým způsobem. V případě přímého grilování se doporučují teploty od 200 do 230 °C. Při nepřímém grilování je to méně, okolo 170 °C. Maso nekonzumujte, pokud nemá vnitřní teplotu alespoň 54 °C. Od této teploty totiž začínají hynout bakterie, které by vám mohly přivodit trávicí problémy.

6. Pozor na tekuté marinády

Okolo marinád se vede mnoho diskuzí. Problém nastává tehdy, když tekutou marinádou potřete maso před grilováním a poté jej rovnou položíte na gril. Marináda z masa začne rychle stékat do uhlí a jejím spalováním vznikají nebezpečné karcinogenní látky. Zkuste proto někdy spíše suchou marinádu ze směsi bylinek a soli. Pořádně v ní maso obalte a dejte na gril. Chutí budete mile překvapeni a navíc dosáhnete krásné krusty. Dále čtěte: Založte si dechberoucí záhon z kvetoucích trvalek. Vsaďte na osvědčené kombinace květin.

Zdroj: thespruceeats.com, marthastewart.com, cuisineathome.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu