Založte si dechberoucí záhon z kvetoucích trvalek. Vsaďte na osvědčené kombinace květin

Zahrada 23. května 2022 | 11:15 — Zuzana Procházková
Na každé zahradě by se mělo najít alespoň jedno místo pro květinový záhon. Nejlepší je pochopitelně ten, který vás bude zahrnovat nádhernými květy po celou sezónu. Jelikož je však kvetoucích trvalek opravdu velké množství, poradíme vám, jaké kombinace jsou nejlepší a na co nezapomenout při jejich pěstování.
Další 3 fotografie v galerii
Lupina je ideální pro velké nebo venkovské zahrady, neboť má mohutné květy / Pixabay

Trvalky neboli pereny je označení pro velkou skupinu rostlin, které jsou dle botanické definice tzv. víceleté nedřevnaté rostliny. To znamená, že vám trvalka na jednom místě poroste i více let. Během zimy a sucha většinou však přečkávají pouze podzemní orgány - tedy kořeny, oddenky, hlízy a cibule. Na jaře díky tomu rostlina znovu krásně obrazí. Obecně jsou trvalky označovány jako velmi vděčné a nenáročné rostliny.

Jaké trvalky volit

Než se pro trvalky vydáte do zahradnictví, je potřeba zohlednit vždy podmínky daného místa pro zasazení. Je důležité zjistit do jaké výšky trvalka dorůstá. Podle toho poté můžete rozvrhnout trvalkový záhon, přičemž vyšší trvalky patří do pozadí a ty nižší zase do popředí. Zároveň je dalším důležitým faktorem samotné kvetení trvalek. Některé kvetou na jaře, jiné v létě a další zase na podzim. I to hraje důležitou roli při jejich sázení.

Jak trvalky vysadit

Také myslete na to, že je vždy lepší z jednoho druhu vysadit více kusů, neboť vám vznikne skutečně nádherný kvetoucí trs. Zároveň byste však neměli jednotlivé druhy vysazovat příliš na husto, protože by každá rostlina měla mít kolem sebe dostatek prostoru k rozrůstání. Ty nejkrásnější kvetoucí trvalkové záhony budete mít tam, kde je dostatek slunce. Kromě toho je nutná dostatečně propustná a výživná půda - například s obsahem rašeliny.

Kdy si nechat poradit od architekta

Pakliže se nad těmito faktory nechcete příliš zamýšlet, nechte si raději poradit v zahradnictví nebo si nechte poradit od zahradního architekta. Ten zná podmínky k pěstování každé jednotlivé trvalky a dokáže vytvořit tu nejlepší kombinaci.

Nyní se už podíváme na ty nejkrásnější a nejoblíbenější kvetoucí trvalky.

Denivka

Denivka má nejčastěji oranžovou barvu a jedná se o skutečnou krásku podobnou liliím. Denivky pochází z Asie a vašemu záhonu dodají pořádnou dávku energie. Řadí se k vysokým trvalkám a budou vám kvést od začátku do konce jara. Rostlina miluje slunce a rozhodně si dejte pozor na šneky, kteří ji škodí.

Plamenka

Tato květina by rozhodně neměla ve vašem trvalkovém záhoně chybět. Výhodou je, že kvete velmi dlouho a těšit se tak můžete z nízkých i vysokých krásných květů fialové, růžové či jiné barvy. Oproti níže zmíněným lupinám vyžaduje výživnou a vlhkou půdu.

Lupina

Lupina mnoholistá je ideální pro velké nebo venkovské zahrady, neboť jsou její květy opravdu mohutné. Květy jsou různých barev, nejčastěji však fialové, žluté nebo červené. Tato trvalka si libuje na teplých místech, ale v létě ji musíte hodně zalévat.

Třapatka

Třapatka nachová se hodí zejména pro ty, kteří nemají příliš času na péči o trvalky obecně. Třapatka roste v podstatě celé léto a tvoří nádherné květy zbarvené do oranžova.

Záplevák

Záplevák podzimní, jak už z názvu vyplývá, je kvetoucí trvalkou, která vám udělá parádu během pozdního léta a na začátku podzimu. Má nádherné květy zbarvené do červena nebo oranžova a dorůstá až do výšky 1,5 metru.

Rozrazil

Rozrazil klasnatý je další nádherně kvetoucí vysokou trvalkou, která může při ideálních podmínkách dosahovat výšky až 1,5 metru. Její květy jsou zbarvené do modra, bíla či růžova a můžete ji pěstovat i v městských podmínkách. Dále čtěte: Je nejvyšší čas vysadit rajčata. Jak často je zalévat, jak správně je hnojit a další zásady k dosažení bohaté sklizně.

Zdroj: zahradnitrvalky.cz, abecedazahrady.dama.cz, gardeners.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu