Zázvor, petržel a další druhy zeleniny, které si snadno vypěstujete na parapetu z jejich odřezků

Ostatní 31. května 2022 | 11:48 — Zuzana Procházková
Vyhazovat do koše zbytky zeleniny se rozhodně nevyplácí. Věděli jste totiž, že si z jejich odřezků nebo jiných zbytků můžete jednoduše vypěstovat zeleninu novou? Navíc to vše zvládnete z pohodlí domova. V tomto článku vám prozradíme, které druhy zeleniny se k tomu hodí nejvíce.
Další 3 fotografie v galerii
Mnoho druhů zeleniny lze jednoduše vypěstovat z odřezků / Pinterest

Odřezky a zbytky zeleniny se dají využít různými způsoby, dokonce si z nich můžete vypěstovat zeleninu novou. Stačí vám k tomu pouze mističky či jakékoli jiné dózy, voda, světlo a v některých případech také trocha zeminy a květináč. V každém případě, po domácku vypěstovaná zelenina chutná nejlépe, a pakliže nemáte zahrádku, tak jistě tento způsob využití zbytků zeleniny oceníte. Navíc, vás to nebude stát ani korunu.

A jaké druhy zeleniny se tedy hodí k pěstování z odřezků nejvíce? Je to jistě kořenová zelenina jako mrkev a petržel, dále jarní cibulka nebo řapíkatý celer. Skvěle vám také porostou saláty, a dokonce si můžete vypěstovat vlastní zázvor.

Petržel a mrkev

Tak jako listy petržele, mají i mrkvové lístky skvělé využití do dipů, omáček nebo například polévek. Samozřejmě nejlépe chutnají čerstvé, zrovna utržené. Jakmile budete zpracovávat petržel nebo mrkve, ponechte si jejich konce (tam kde jsou kořeny). Vložte je do misky s vodou, tak aby byly ponořené do zhruba třetiny (ne více jak polovina). Vodu měňte každý den. Nové lístky takto budete moci sklízet už po pár dnech.

Jarní cibulka

Právě jste si do salátu nakrájeli jarní cibulku a chystáte se bíle konce vyhodit, nedělejte to. Jarní cibulka je naprosto ideální na tento způsob pěstování. Jak to udělat? Jednoduše dejte bíle konce do vody tak, aby byly z poloviny ponořené. Vodu každý den obměňujte. Po třech dnech byste měli vidět, že se kořínky zvětšují a je jich stále více. První úrodu můžete sklízet už za deset dní, kdy vyrostou nové zelené výhonky.

Řapíkatý celer

Celer řapíkatého druhu je velkým favoritem pro pěstování z odřezků. Postačí pouze odkrojená spodní část, kterou umístěte do misky s vodou tak, aby byla ponořená zhruba pouze jedna třetina. Vodu měňte každý den. Po pěti dnech by vám měly rašit nové výhonky. Počkejte ještě dva tři dny, než budou dvakrát větší a řapíkatý celer přesaďte do květináče. Je potřeba ho zakrýt hlínou až po nové řapíky. Nezapomeňte na pravidelné zalívaní a zanedlouho si pochutnáte na šťavnatém řapíkatém celeru.

Římský salát

O této zelenině bychom mohli říct, že je doslova recyklovatelná. Máme na mysli to, že postačí jeho odkrojená spodní část, kterou dáte do misky s vodou nebo rovnou do květináče a po několika dnech uvidíte, že už začnou růst nové salátové listy. Stačí, když bude mít římský salát dostatečnou vláhu a sklízet lze již za pár dní.

Zázvor

Možná vás překvapí, že i zázvor si můžete bez problému vypěstovat. Jak na to? Ponechte si kus zázvoru, ideálně takový, na kterém jsou určité pupeny (výběžky), ty budou totiž rašit jako první. Takovýto kus zázvoru zasaďte do hlíny tím způsobem, aby pupen zůstal nad hlínou. Květináče dejte na světlé místo a často zalévejte. Za pár dní uvidíte, jak z pupenů raší první zelené výhonky. To znamená, že vám roste nový kořen, který posléze zužitkujete. Dále čtěte: Lahodné míša řezy: Připravte si je doma podle receptu našich babiček.

Zdroj: ruralsprout.com, eatingwell.com, urbancultivator.net.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu