Pohnojte v červnu cibule tradičním hnojivem obsahujícím popel. Dosáhnete maximální úrody a navíc se při skladování nezkazí

Zahrada 20. června 2022 | 10:10 — Zuzana Procházková
Cibuli pěstuje na svých záhonech mnoho zahrádkářů, neboť na tom není nic složitého. Abyste letos dosáhli maximální úrody, vyzkoušejte speciální hnojivo vycházející z lidového receptu, které je mnohem lepší než kdejaké kupované přípravky.
Další 3 fotografie v galerii
Cibuli kuchyňskou pěstuje s oblibou mnoho zahrádkářů / Shutterstock

Cibule kuchyňská (Allium cepa) je cibulová zelenina patřící do čeledi amarylkovitých. Tak jako i její další příbuzné, kterými jsou například šalotka, cibule zimní či cibule poschoďová, ji lze bez problému pěstovat na našich zahradách.

Hnojení cibulovité zeleniny

Všechny druhy cibulovité zeleniny je potřeba hnojit. Zde je však nutné upozornit, že některá hnojiva mohou zpomalit růst i prosperitu cibule, a tedy je mnohem lepší volit osvědčené a tradiční prostředky. Jedním z nich je po domácku vyrobené hnojivo našich babiček, díky kterému bude mít vaše cibule rozměry větší jak pěst, a navíc dosáhnete maximální úrody.

Ingredience na domácí hnojivo na cibule

Na zázračné hnojivo respektive zálivku na cibule podle našich babiček budete potřebovat čtyři hlavní ingredience:

  • vápnitý dolomit (500 gramů)
  • dřevěný popel (500 gramů)
  • granulovaný hnůj (50 gramů)
  • monofosfát draselný (50 gramů)

Hnojivo z těchto čtyř složek jsem připravila a vyzkoušela. Mohu potvrdit, že jsou cibule výrazně lepší, více šťavnaté, příjemně štiplavé, ale zároveň opravdu moc chutné.

Jak hnojit cibule

Vypočítané množství je určeno na středně velký záhon, tedy se jedná o 50 litrů zálivky. Pakliže máte záhon velký nebo menší, tak množství jednotlivých složek poměrově upravte. Důležité je připomenout, že touto zálivkou nikdy nehnojte na suchou zem. Vždy před aplikací zem zalijte obyčejnou vodou. V opačném případě by se mohlo stát, že se kořínky cibulí spálí. Dále hnojte nejlépe večer či brzo ráno.

Samotné hnojení cibule nestačí

Samotné hnojení cibule však nestačí. V rané fázi pěstovaní cibulovité zeleniny je důležité také pravidelně odstraňovat všechen plevel. Kromě toho je nanejvýš důležitá zálivka, jejíž množství se zvyšuje spolu s tím, jak sazenice rostou. Zejména poté v létě je zálivka velmi důležitá a provádějte ji ideálně ráno nebo večer, přičemž při velkých dlouhotrvajících vedrech i dvakrát denně. Dále čtěte: Zlikvidujte mšice bez chemie. Vyrobte si účinný postřik z česneku a dalších surovin, které máte běžně doma.

Autorský článek, další zdroj: homegardenveg.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu